Tübikok Ulusal Ev Birası Yarışması

Yarışma sadece Tam Tahıl (AllGrain) yönetimi ile üretilen biralar katılabilecektir.

Her ev biracısı Lagered, Weizen, Classic Ale, Dark Ale, IPA, Belgian, Experimental ve Kraftmaster adlı farklı 8 kategoriden istediği kadarına bir üst limit olmaksızın katılabilir.
Lagered kategorisinde lager ve pilsner gibi biralar, Weizen kategorisinde Alman buğday biraları, Classic Ales kategorisinde İngiliz bitterları, pale/blonde/golden/amber/red ale vb. biralar, Dark Ales kategorisinde porter, stout, imperial stout gibi koyu renkli biralar, IPA kategorisinde şerbetçiotu karakteri güçlü India Pale Ale tarzı biralar, Belgian kategorisinde wit, saison, dubbel, tripel, quadrupel, Belgian strong ale vb. Belçika biraları, Experimental kategorisinde ekşi, isli, otlu, baharatlı, deneysel biralar değerlendirilecektir.
Kraftmaster kategorisini kazanan ev birası yerli bir kraft bira üreticimizin tesisinde büyük çapta üretilecek ve piyasaya çıkacaktır. Pale Ale türünde olması gereken bu bira ile ilgili istenen özellikler ve sunulan seçenekler aşağıdadır;
Alkol Yüzdesi: %4-6
IBU: max. 50
Malt: Pils, Pale, Carahell, Caramunich, Melanoidin, Carafa
Şerbetçiotu: Mosaic, Citra, Simcoe ve bir tür dilediğiniz şerbetçiotu.
Bittering için olanlar harici maksimum 3 gr/lt serbetçiotu kullanılabilir.
Maya: Lallemand ya da Fermentis mayaları
Katılım için TÜBİKOK sitesinde oluşturulmuş formun doldurulması zorunludur. Her katılımcı formda bulunan bilgilerin eksiksiz şekilde sağlanmasından sorumludur.İsteyen yarışmacı katılım formunda alt kategori seçimini yapabilecektir.İsteyen yarışmacı recetesini jpg ya da pdf formatinda ekleyebilir.
Etkinlik günü yarışmaya katılan herkese bir stand hazırlanacaktır. Her bira türünden yarışma için en az 2 litre getirilmelidir, etkinliğe katılanların da tecrübe edebilmesi için acilacak standlarda sunulmak uzere 10 litre bira getirilmesi tavsiye edilmektedir.
Yarışma sadece şişelenmiş biralar arasında gerçekleştirilecektir. Şişe üzerinde herhangi bir kabartma etiket veya marka/kişi belirleyici iz bulunmayacaktır.
Bir türe maksimum 20 bira katılabilecektir.
Katılım ücreti 30 TL’dir. Stand ücreti dahildir.
Katılım için 21 yaş ve üzeri olmak zorunludur.

YARIŞMA DETAYLARI
Yarışmanın ön elemesi TÜBİKOK Festivali’nden bir gün önce Maslak’taki TUBİKOK lokalinde, finali ise TÜBİKOK Festivali’nde gerçekleştirilecektir.
Biralar kör tadım usulü ile, alanında yetkin bir jüri tarafından aşağıdaki BJCP standartlarına göre değerlendirilecek ve ağırlıklı ortalamaya göre sıralandırılacaktır.
Görünüm ( 3 Puan )
Aroma ( 12 Puan )
Tat ( 20 Puan )
Damak ( 5 Puan )
Genel Değerlendirme ( 10 puan )
Her bira kendi kategorisinde değerlendirilecek, ön eleme sonucu finale her kategoriden 5 bira kalacak ve festival günü her kategorinin en iyi 1. 2. ve 3. ev birası açıklanacaktır, dereceye giren biraların yaratıcılarına madalya takdim edilecektir.
Detaylar ilgili formun doldurulmasının ardından yarışma organizasyon komitesince açıklanacaktır.
Festivalin kesin tarihi ve yeri sonradan açıklanacak olmakla birlikte Mart ayı ortasında İstanbul’da gerçekleştirilecektir.
Yarışma ile ilgili sorularınız ve önerileriniz için yarisma@tubikok.com’a yazabilir, biralar ile ilgili sorularınız için de Güray Kurnaz’la (+90 554 644 9959) ya da şehrinizin ev birası kulübü temsilcisiyle görüşebilirsiniz.
Yorum