Prodom 2019 Tadımı

Geçtiğimiz hafta bir grup şarap sever ile birlikte Şans Restaurantta, Prodom Şaraplarının yeni rekoltesi 6 şarabı tatma için buluştuk. Yoğun İstanbul trafiğinden sonra buz gibi 2018 Prodom Roze ile karşılanmak doğrusu pek keyifli oldu… Denizli Güney Platosunda yetişen Syrah Merlot ve Kalecik Karası üzümlerinden oluşan şarap, kadehimiz de Güney Fransa rozeleri gibi açık pembe canlı ve parlak görünüm sunuyor… Burunda ahududu, çilek tatlı kırmızı meyveler.  Ortanın üzerinde yumuşak gövdeli, damakta yüksek asidiyle ferahlatıcı temiz yapılmış bir roze. Alkolün biraz önde olduğu ve finalinde Shiraz’dan gelen baharatlı, karanfilli tatların hafif bir acılık olarak hissedilmesi şarabın belirgin özellikleri. 2017 rekoltesine göre biraz geride olsa da keyifli bir roze Prodom 2018.

İlhan Olam’ın organize ettiği tadıma Prodom Chardonnay 2018 ile başladık. Türkiye ‘de genel olarak şarap severler fıçının ön planda olduğu Chardonnay şaraplarını nedense çok daha çok tercih ediyorlar. Prodom’da öyle yapmış. Fransız meşe fıçılarda da fermente edilmiş ve “sur lie” olgunlaştırılmış bir Chardonnay. Özellikle burunda fıçı fazlaca kendini hissettiriyor ve önde damakta akıcı kaygan bir şarap orta uzunluktaki finalinde vanilya ve kızarmış ekmek dokunuşları kalıyor.

Benim için gecenin ve 2019’un en sürpriz şarabı, Prodom’un ilk defa yaptığımı monosepaj Öküzgözü olan, Prodom Reserve Öküzgözü 2016.Denizli Güney’den anlaşmalı bağlardan gelen Öküzgözü üzümlerden Fransız meşe fıçılarda 12 ay yıllandırılmış bir şarap… Fıçı entegrasyonu çok başarılı ilk burunda ortaya çıkan fıçı dokunuşları yerini ekşi kırmızı meyvelere bırakıyor. Burunda özellikle çok belirgin bir vişne çağrışımları. Damakta ortanın biraz altında zarif bir gözdem ince ama kadifemsi yumuşak tanenler. Güçlü asidiyle dikkat çeken dengeli ve temiz yapılmış bir Öküzgözü. Uzun sayılabilecek finalinde ekşi kırmızı meyvelere küçük bir öpücük konduran vanilya dokunuşları kalıyor. Önümüzdeki 10 yılda ki performansını izlemeye istediğim şaraplardan biri. Son haftada 2 defa tatma şansımı bulduğum keyifli bir şarap.

Türkiye’de hatta dünyada üreticilerin en sevdiği üzümlerin başında Cabernet Sauvignon geliyor. Prodom Cabernet Sauvignon 2016 ‘da alışık olduğumuz fazla sürpriz olmayan temiz düzgün yapılmış bir Cabernet Sauvignon Denizli Güney’den.

Prodom Petit Verdot 2014. Gecenim tam içim olgunluğundaki şarabıydı bence. Prodom’un Aydın Savrandere’deki bağlarından yetişen üzümlerden yapılmış. Türkiye’de hatırı sayılı tutkunun olan güzel bir şarap. 14 ay Fransız meşe fıçılarda olgunlaştırılan şarap, damak ve burunda zengin kırmızı meyve dokunuşlarıyla dikkat çekici yumuşak içimli bir Petit Verdot.

Gecenin finalindeyse 2007 yılından müthiş bir çıkış yapan üreticinin jenerik şarabı Prodom Syrah, Petit Verdot, Cabernet Franc 2015 vardı. İlk günden beri belirli bir seviyenin üzerinde üst düzey bir şarap. 2015’in bugün için içmenin erken olduğu aynı çizgide dengeli ve temiz bir şarap olduğunu söyleyebilirim. Ama benim için hale 2007’de ilk rekolte efsane.

Kadehinizden sevdiğinizi Prodom eksik olmasın…

Yorum