Dornfelder Yakışıklı bir Alman

Kökeni Güneybatı Almanya Württemberg eyaleti olan Dornfelder, Almanya’nın 1955 yılından itibaren üretilen en başarılı yerel kırmızı şarap üzümüdür. Şarap uzmanı Imanuel Dornfeld’in girişimiyle bu bölgede kurulan Şarap okulunda, August Herold tarafından Almanya’daki en önemli kırmızı üzüm cinsleri olan Frühburgunder, Trollinger, Lemberger ve Portugieser üzümlerinin çaprazlamasıyla üretilmiştir. Önceleri koyu renginden dolayı açık renkli şaraplarla kupaj yapımında kullanılmış, ancak sonraları gerçek potansiyeli ortaya çıkmıştır. Yetmişli yılların ortalarına kadar 100 hektar alanda üretilen Dornfelder, bugünlerde 8000 hektar alanda üretilmekte olup, Almanya’nın kırmızı şarap üretiminde Spaetburgunder (Pinot Noir) den sonra %8 lik bir üretimle ikinci sırada yer almaktadır.             

Dornfelder üzümleri oldukça büyük, kalın kabuklu, güçlü ve yüksek verimlidir. Hektar başına 150 hl verim elde edilmektedir. Kaliteyi yükseltmek amacıyla genelde olgunlaşma döneminin başında üzüm seyreltme işlemi yapılmaktadır. Bu üzüm, kumlu ve taşlı zeminleri, don ve kuraklığı hiç sevmez. Siyaha kaçan koyu yakut rengi, cezbedici meyve aromaları, sağlam gövdesi ve canlılık veren bir asiditesi ile gerçek bir Alman yakışıklısıdır.

Dornfelder çoğunlukla sek şarap olarak, ancak kısmen de dömisek olarak yapılmaktadır. En önemli özelliği, menekşe rengi yansımaları ile siyaha kaçan koyu yakut rengidir. Son zamanlarda artarak beyaz ve köpüklü şarap yapımında da kullanılmaktadır. Kısa süren bir cibre fermantasyonu ile de roze şarap yapılmaktadır.

İki çeşit şarap yapım stili uygulanmaktadır. Birinci stilde şarabın zengin birincil aromaları vurgulanmaktadır. Vişne, böğürtlen, ve mürver gibi meyve aromalarına sahip Dornfelder, bu haliyle genç, neşeli ve cezbedici bir yakışıklılığa sahiptir. Taze hasat şarabı, aynı zamanda biraz serinletilmiş olarak içmek de ayrı bir keyiftir.  İkinci stilde ise, büyük veya küçük fıçılarda (barrique) olgunlaştırılarak ikincil aromaları ön plana çıkarılır. Bu stildeki Dornfelder, koyu yakut rengi, yuvarlanmış kadifemsi tanenlerine eşlik eden asiditesi ve alkolü ile dengeli, dolgun ve aromatik kompleksiteleri ile olgun bir yakışıklı görünümündedir.

Dornfelder peynir ve soslu makarnalarla eşleştirilebileceği gibi; kaz ve ördek etleri, tavuk, kuzu, sığır etleri ve sosislerle de eşleştirmek mümkündür.

Gerçekten böylesine yakışıklı bir şarabın belki de çok fazla tanınmamasının sebebi, çok meşhur Alman şarapları olan Riesling ve Spaetburgunder’in gölgesinde kalmış olmasındandır.

Eğer hala tanışmadıysanız ilk fırsatta bunu gerçekleştirmenizi öneririm.

Dilerim güzel tatlar damaklarınızdan eksik olmasın.

Yorum