Şarap Nasıl İçilir?

Fransızlar, tasa bir de kulp taktılar

Şarap Nasıl İçilir?

Şarap nasıl içilir?  İlk başta oldukça kolay gibi görünen, sorusunun yanıtı aslında oldukça karışıktır. Bunun da temel nedeni insanın kendisidir. Yani insanın sahip olma, öğrenme dolayısıyla hızlı tüketme istediği, hayatını zenginleştirirken zorlaştırıyor.

Bundan yüz yıllar önce şarap icat edildiğinde, bugün ki gibi sek değillerdi. Bütün şaraplar tatlıydı. Kırmızı şarap nasıl içilir? Beyaz şarap nasıl içilir?  Kırmızı şarap soğuk içilir mi? Bunun gibi hayatımızı zorlaştıran karma karışık sorunları da yoktu. Bunun yanı sıra henüz cam kadeh icat edilmediğinden atalarımız taştan oydukları, kilden yaptıkları taslardan içmeye başladılar.

Fransızlar tasa bir de kulp taktılar…

Fransızlar şarap konusunda uzman bir millet oldu. Daha iyi şarap tatmak için de tasa bir de kulp taktılar. Başparmağınızla rahat tutma formuna sahip gümüş ve bakırdan yapılan taslardı.  Kısaca söylecek olursak bu tasa  “Tas de Vin” adını verdiler. Uzun yıllar boyunca ve günümüz de şarap profesyonellerinin tadım aracı oldu.

Yüzyıllar geçtikçe şarap da şarap içilen taslar da değişmeye başladı. Üzümler dolayısı ile şarap, renk ve tatlılık oranlarıyla sınıflanırken, her üzümün de kendine özel bir tası, bir kadehi oldu. Böylece şarabın nasıl içileceği sorusunun yanında, şarap hangi kadehle içilir? Sorusu da hayatımıza girmiş oldu.

Kuşkusuz bu soruları artırmak mümkündür. Şimdi biz nasıl şarap içeceğiz? Öncelikli sağlıklı, bilinçli tüketime özen göstereceğiz. Her faydalı şey gibi fazla tüketildiğinde sağlığa zararlıdır.  Şarap içerken şarabınızı küçük yudumlarla tadıcağız. Kısaca söylemek gerekirse hemen löp diye yutmayacağız. Şarabı ağzımızda hafifçe çalkalayarak dilimiz üzerinde gezdireceğiz. Onu tanımaya, anlamaya çalışarak içeceğiz.

Burada yazdıklarımın, sorumuzun tam yanıtı olmadığının farkındayım. Bence bildiğiniz ve en sevdiğimiz yöntemle bir kadeh şarabınızı yudumlamaya devam ediniz. Zamanın keyifli dilimlerinde nasıl olsa bu sorulara da bir yanıt buluruz.

Kadehinizden sevdiğiniz şarap eksik olmasın..

Yorum