Şarapta İkinci Lig

Prof. Dr Mehmet Ömür'den Süper İkinciler...

Şarapta İkinci Lig

Süper second veya süper ikinciler denilen şarapları şatoların ikinci şaraplarıyla karıştırmamak gerekir.Süper ikincilerin en büyük önemi bir şarap severin Premier Grand Cru şaraplara eşdeğer kalitede bir şarabı daha düşük bir fiyata alabilmesinden geliyor. Süper ikinciler, tüketicilere yüksek kaliteli şarapları uygun fiyatlarla tatma imkânı veriyor. Bu durum kavını yenilemek isteyen bir şarap severin daha küçük bütçelerle çok yüksek potansiyele sahip şaraplara sahip olabilmesi anlamına gelmektedir.

Öncelikle büyük şato şarapları konusunu daha iyi anlamak için, 1855 Grands Crus sınıflandırmasının, Saint-Emilion’un 10 senede bir değişen ve Pomerol’ün resmi olmayan sınıflamalarının özelliklerini bilmek önemlidir. Medoc da Lafite-Rothschild, Latour, Margaux ve Mouton Rothschild,Graves bölgesinde Haut-Brion, Sauternes’de Chateau d’Yquem, sağ yakada ise Ausone ve Angelus, Cheval Blanc, Pavie ayrıca Pomerol için Petrus başı çeken en önemli şaraplardır.

Yukarıda adı geçen şaraplar şarap dünyasında başı çekerler. Bunu hak edecek nedenleri vardır. Tartışmasız gerekli ve yeterli kaliteye sahiptirler. Ancak şarap severler genelde 1855 sınıflandırmasının neden değişmediğini de hep merak ederler. 1855 sınıflandırılmasının değişmezliği üstün kalite performansını beraberinde getirdiği için 165 yıldır değişmedi, değişmesi gerekliliği tartışılmadı.

Süper ikinciler, kalite olarak Premier Grand Crus şaraplar kadar kalitelidirler. Örneğin Pontet Canet 5. grand cru’dür ama kalite olarak en az bir 2. cru kadar büyük bir şaraptır, fiyatı da çok daha düşüktür.

Hangi şaraplar “Süper ikinci”dir.

Medoc bölgesinden: Cos d’Estournel (St-Estèphe), Ducru Beaucaillou (St Julien), Léoville Las Cases (St Julien), Montrose (Saint-Estèphe), Palmer (3e cru, Margaux), Pichon Comtesse de Lalande (Pauillac) , Pichon Longueville Baron (Pauillac), Pontet Canet (5. cru, Pauillac), Léoville Poyferré (Saint-Julien), Lynch-Bages (Pauillac), Rauzan-Ségla (Margaux),

Graves bölgesinden: La Mission Haut-Brion (Parker’den yedi kez 100 puan almıştır), Pape Clément, Haut-Bailly, Smith Haut-Lafitte, Sağ yaka şarapları: Lafleur (Pomerol), Le Pin (Pomerol), L’Eglise Clinet (Pomerol), Trotanoy (Pomerol), La Conseillante (Pomerol), Clos Fourtet (Saint-Emilion), Le Gay (Pomerol), Clinet (Pomerol),  Macquin (Saint-Emilion), Figeac (Saint-Emilion), Troplong Mondot (Saint-Emilion)

Şaraba yatırım yapmak isteyen bir kişinin dikkate alması gereken bir nokta, önemli şarapların az bulunur olması ile ilgilidir. Burada da arz talep meselesi çok önemlidir.  Süper ikinci şaraplar Grand Cru şaraplardan daha fazla olduğu için ani fiyat çıkışlarından çok etkilenmezler. Eleştirmenlerin verdiği puanlar ve önemli yıl kavramı süper ikinciler üzerinde etkilidir.

Grand cru şaraplar yıllardan beri gelen isimleri ve şöhretleri nedeniyle fiyat değişikliklerinden etkilenmezler… Süper ikincilerin öne çıkması için çok iyi puanlara ihtiyaçları vardır. Kavınızın değerli bir kav olmasını arzu ediyorsanız yukarıdaki Süper ikinci listesinden puanı 95 in üzerinde olanlardan seçmeye çalışın.

Damağınızdan güzel lezzetler eksik olmasın.

Yorum