Türkiyenin En İyi Genç Şarapları Tadımı

Şarap Dostları Derneği

Şarap Dostları Derneği tarafından düzenlenen  “II. Ulusal Türkiye’nin En İyi Genç Şarapları Tadımı” Beşiktaş Four Seasons Hotel’de 19 Mart 2011 tarihinde yapıldı.  Yarışma OIV Onursal Başkanı Robert TINLOT katılımı ve önderliğinde, Türkiye’den 22 Üretici Firma’dan 124 şarabın katıldığı kapalı tadımla geçekleştirdi. Uluslararası Bağ ve Şarap Ofisinin uzun yıllar başkanlığını yapan Robert Tinlo özellikle apelasyon oluşturmak için çaba sarfetmiş bir hukukçudur.
2009 ve 2010 yıllarının genç şaraplarını kapalı olarak Şarap Dostları Derneği üyeleri ve şarap üreticilerinin sahip ve temsilcileri jüri üyesi olarak tattılar ve değerlendirdiler. Dernek, Türkiye’de belki de bir ilki gerçekleştirerek bu derece geniş bir katılımla, 22 üretici firmanın değerli yetkililerini ve şaraplarını bir araya getirdi. İkincisi gerçekleştirilen bu yarışmaya katılan değerli üreticiler şunlardı; Kavaklıdere, Doluca, Kayra, Urla, Büyülübağ, Melen, Aral, Sevilen, Pamukkale, Diren, Vinolus, Arcadia, Paşaeli, Tomurcukbağ, Bak, İdol, Yazgan, Likya, Urlice, Turasan, Dimitrakopulo, Vinkara.

Tadım öncesinde bunun bir profesyonel tadım olmadığı özellikle belirtildi. Amaç şarapseverlerin buluşmasını sağlamak ve Türk Şarapçılığının geldiğidüzeyi sektörle birlikte değerlendirmekti.Öte yandan özellikle üreticileri tadımcıların arasına katarak, şarap üreten, uluslararası yarışmalara şarap gönderen, üreticilerin bizzat bu duyguyu yaşamaları arzu edilmişti.

Tadım profesyonel olmasa da OIV (Uluslar arası Bağ ve Şarap Ofisi) tarafından öngörülen temel koşullar göz önüne alınarak gerçekleştirildi. Tadımcılar geniş ve rahat yuvarlak masalarda sekizer kişi olarak oturdular. Ortam havadar ve iyi aydınlatılmıştı.  OIV koşullarında olmamasına rağmen, tadımı kolaylaştırmak amacıyla şarapların sunumu ; şarapların rengi, yaşı ve yapıları göz önüne alınarak sıralanmıştı. Örneğin ; Boğazkere’den sonra Kalecik Karası veya Pinot Noir tadılmadı.  Önce en genç şaraplar (2010 yılı) , sonra genç şaraplar (2009 yılı) tadıldı.  Beyaz ve kırmızı şaraplar ayrı ayrı tadıldı. OIV tarafından profesyonel tadımcılara önerilen günde 40 örneğin geçilmemesi kuralı da hatırlanarak tadımcılara 15-20 örnek tattırıldı, böylece konsantrasyonun olabildiğince korunmasına dikkat edildi. Tadımda 100 puan üzerinden pozitif notlama sistemi benimsendi. Şarapların notlanması elektronik olarak tadım değerlendirme manuel  aleti ile yapıldı. Değerlendirmede, baştan ve sondan ekstrem puanlar çıkartıldı.

Genç şarap tadımının zorluğu göz önüne alındığında gerek üreticilere, gerekse şarapseverlere katkı sağlayan ve yararlı olan tadım Türk şarapçılığının ne kadar büyük gelişim gösterdiğini bir kez daha gösterdi.

Yorum