Alman Birası Bremen 1827

Ahmet Gök Bremen Mızıkacıları'nın birasını yazdı

Alman Birası Bremen 1827

Alman Birası Bremen 1827, Bremen denince bizim kuşatan olanların çoğumun aklına Bremen Mızıkacıları gelir.  Evden kaçan eşeğin, köpeğin, kedinin ve horozun, Bremen’e giderek müzisyenlik yapmasının hikayesidir. Grimm Kardeşler’in bu ölümsüz esirinin kahramanları, müzisyen eşek, kedi, köpek ve horozun heykeli, bugün Bremen meydanında ziyaretçilerine konser vermeye devam ediyor.

Çocukluğumun kahramanlarını, son günlerde tekel bayilerinde, alkollü içki satan market raflarında sıkça karşıma çıkan Bremen 1827 birası sayesinde hatırlamış oldum. Bremen 1827 klasik Alman tipi Lager birası, Alman Saflık Yasası’na sadık kalarak Türkiye’de Efes Pilsen tarafından üretiliyor. Arpa maltı, maya, su ve şerbetçi otundan yapılmış. İlk olarak Bremen’de Johann Jacob Weyermann tarafından üretilmiş. Üretilmeye başlandığı ilk günden itibaren Almanya’nın en popüler bira markalarından biri olmuş.

Lager bira çeşidi, sanayi devrimiyle birlikte hayatımıza girmiş. Başlangıçta bütün biralar üst fermantasyon yöntemiyle üretilen “Ale” biralarmış. Alt fermantasyonun (soğuk fermantasyon) bulunmasıyla birlikte biralarda Ale ve Lager olarak iki ana gruba ayrılıyor. Ale biralara sıcak ve üstten fermantasyon yöntemiyle üretilirken, Legar biralar alttan ve soğuk fermantasyon yöntemiyle üretiliyor. Malt halindeki arpayı kurutmak için kavurmak gerekiyordu. Arpanın sıcak havayla kurutulmaya başlamasıyla birlikte, kavruk olmayan canlı ve altın sarısı Lager biralar üretilemeye başlamış oldu. Ale bira yapmaya göre daha hızlı ve ucuz olan bu yöntem sayesinde de ucuz Lager biraları hayatımıza girmiş oldu. Bu tarihe kadar seramik bardaklarda sunulan biralar da artık cam bardaklarda sunulmaya başlandı.

Bremen 1827, kısa sürede, 4.5 derece alkol oranı, uygun fiyatıyla bira severlerin tutkunu olduğu bira haline geldi. Şişe ve kutularda satılıyor. Ben şişede olmasını tercih ediyorum. Canlı ve parlak altın sarısı, hafif, kolay içimli ve ferahlatıcı biranın tadım notunu buradan okuyabilirsiniz.

 

Bardağınızdan sevdiğiniz lager bira eksik olmasın.

Yorum