Bozcaada Şarap Festivali

Bozcaada’nın sakin günleri hep daha çok severim. Ada ruhuna daha uygun gibi gelir. Soğuk denizi, günün her saati eksik olmayan rüzgârı, güneşi, bağları, şarabı… Akvaryum, Kaikias, Hafızın Yeri, Lodos, Çavuş Vasilaki, Kuntra, Karalahna, Çamlıbağ, Corvus, Talay, Pelazzi Çiftliği, Bağ Badem,Katina, Çardak, Rengigül, Ayazma,Sulubahçe, Habbele,Rüzgâr Gülleri, Lodos, Şehir Restaurant, Yosun, Salkım, Ponente, Bar Ali, çınar altı,kale, gelincik, domates reçeli, balık, unutulmuş Taki Şarapları…

Sakinliğini sevsem de bu kez, hareketliğin başlangıç günlerinde, yedincisi düzenlenen, Bozcaada Şarap Tadım Günleri için geldim adaya… Bozcaada Şarap Günleri, Bozcada Belediyesi, Bozcaada Kaymakamlığı ve adanın şarap üreticileri, Talay, Çamlıbağ, Corvus, Ataol ve Gülerada tarafından düzenleniyor. Bereketli geçen bir şarap sezonu sonrasında şişelenen genç şarapların, bir şenlik havasında tüm adalılara ve ada severlere ikramı. Bu yıl yedincisi düzenlene şarap günleri artık geleneksel hale dönüşmüş. Umarım uzun yıllar aynı heyecan ve güzellik de devam eder. Görebildiğim kadarıyla bugünlere gelinmesinde Mehmet Talay ve Haşim Yunatçılar’ ın biraz daha özverili çabaları var. Diğer üreticilerimiz de bu güzel organizasyonu desteklese de asıl yükü ve heyecanı onlar yaşıyor. Bozcaada Kaymakamlığı ve Bozcaada Belediyesi’nin de katkılarını unutmamak gerekiyor. Kolay değil 7 yıl bu heyecanı yaşatmak. Bozcaada’yı bir şarap adası, bir şarap apelasyonu olarak Türkiye’ye, dünyaya tanıtmaya çalışmak. Türkiye’nin her yerinde Bozcaada’da şarap tatmaya gelen insanlarla karşılaşmanın, selamlaşmanın keyfi bir başka, bugünlere gelinmesinde tüm emeği geçenlere teşekkür etmek ve onlar için bir kadeh Bozcaada şarabı kaldırmak isterim.

Yazın gelişini ve adanın en önemli, geçim kaynağı olan, şarapçılık ve turizm sezonun başlaması tam bir festivale dönüşmüş, şarap üreticilerin düzenlediği sokak konserleri, hatıra Bozcaada tadım günleri kadehlerinde sınırsızca sunulan şaraplar, gün boyu devam eden şarap tadımları ve ilki düzenlenen profesyonel Bozcaada Şarapları Tadımı. Bozcaada sokaklarını, barlarını, lokantalarını dolduran binlerce şarap severlerle ayrı bir güzelleşen Bozcaada’da gerçekleşen şarap şenliklerine; her şarap severin bir defa gitmesini, bu heyecanı, bu coşkuyu ve adanın güzel şaraplarında tatmalarını önerim.
Bozcaada’ya zorunlu ulaşım aracı olan Gestaş’ ın Feribot seferlerini karşılık saat başı yapılmaya başlaması, Bozcaada şarap günlerinin şenlik havasında olacağını ilk habercisi gibiydi. Artık adaya feribot ile ulaşım kolaylamış gibi görünse de Gestaş’ın beceriksiz işletmesi zaman zaman adaya giriş ve çıkışları eskiden olduğu gibi bu yılda işkence haline getirmeyi başarıyor. Umarım en kısa sürede Bozcaada’nın güzelliğine yakışan hizmet vermeyi öğrenirler. İçtiğimiz güzel şarapların hatırına, bu aksaklıkları hoş görsek de uyarmak da boynumuzun borcu. Adanın, güzelliği ve gelişmişliğine bu işletme doğrusu yakışmıyor…

Bu yılki şarap tadım günlerini 3 bölümde değerlendirmek mümkün. Birincisi: Şarap üreticilerinin, şarap üretim tesislerinde, satış noktalarında sabah 10.00 dan itibaren dilediğiniz zaman gidip tadabileceğiniz ve sevdiğiniz şarabı da satın alabileceğiniz, serbest zamanlı şarap tadımları etkinlikleri. İkincisi: Şaraphanelerin önünde kurulan sahnelerde, müzikli eğlenceli, bol kahkahalı, bol şaraplı, şarap içim geceleri. Üçüncüsü: Gülerada, Talay, Çamlıbağ ve Corvus şaraplarını katıldığı profesyonel şarap tadımı.

Şenlikler, Bozcaada severlerin daha önce reçelleriyle tanıdığı, Gülerada Şarapları’nın bağlar arasındaki üretim tesislerinde başladı. İlk defa uygulamaya başlanan, üzerinde şarap günleri logosu bulunan tadım kadehlerinin ve mantar rozetin sembolik bir ücretle satılması, kadehinizi aldıktan sonra şarap günleri boyunca kadehinizle üreticileri gezme esprisi güzeldi… Kadehinizi otelde unutursanız da üzülmeyin, kadehle birlikte verilen hatıra şarap günleri mantar rozetini yanınızda olması yeterli. Bu yıl şarap içim geceleri Gülerada, Çamlıbağ, Talay ve Ataol şaraphanelerinde yapıldı. Şarap severleri gecenin ilerleye saatlerine kadar, boşalamayan kadehleriyle Bozcaada sokaklarını renklendirdiler. Etkinliklerin sokak şenliklerine dönüşmesini sağladılar…
 
Bu yıl ilki düzenlene profesyonel Bozcaada Şarapları Tadımı, Haşim Yunatçılar, Reşit Soley, Mehmet Talay, Burak Demirel, Suha Balın,Tuğba Altınöz, Şeyla Ergenekon, Çağatay Ergenekon ,Keyif Notları’ndan Nurol Pınar ve Ahmet Gök’ün katılımlarıyla gerçekleşti. Gülerada, Talay, Çamlıbağ ve Corvus şaraplarının, kendi belirledikleri şaraplar, standart tadım kadehlerinde, açık tadım yapıldı. 23 farklı şarabın tadıldığı tadımda, ortak değerlendirme ve puanlama uygulanmadı. Reşit Soley’in modülatörlüğünde kişisel değerlendirmeler alındı ve kaydedildi. Her şeyden önce, benim için Haşim Yunatçılar, Reşit Soley ve Mehmet Talay’ın bir masa etrafında olması güzeldi. Büyük emekler harcayarak ürettikleri şaraplarını, birlikte tadarak değerlendirmeleri, doğrusu tüm şarap üreticilerinde daha çok görmek istediğimiz bir tablo.

Tadımı yapılan şaraplara gelince, Adanın yeni modern üreticisi Corvus, adanın köklü ve geleneksel üreticileri Çamlıbağ ve Talay’daki değişimler, gelişimler Türk şarapçılığı adına sevindirici… Tadımı gönderilen bütün Gülerada şarapları okside olduğu için her hangi bir yorumda bulunmak istemiyorum… Sadece henüz yolun başında da olmadıklarını söyleyebilirim…
Adanın beyaz üzümleri Çavuş ve Vasilaki üzümlerinden yapılan şaraplarla başlanan tadımda, Talay Çavuş 2009, canlı saman sarısı, burunda beton küvden gelen tonlar önde, damakta orta gövdeli ve hafif acımsı bir tadı bırakıyor. Corvus Teneia Çavuş , parlak beyaz altın, burunda daha çiçeksi tonlar belirgin, gerilerden akasya alınıyor. Damakta şeker önde yumuşak, meyvemsi bir yapısı var. Talay Vasilaki 2009, açık saman sarı, burunda beton küv yine baskın, damakta alkol asit oranı dengeli ve meyvemsi tonlar, nektarin hissediliyor. Çamlıbağ Vasilaki 2009, parlak beyaz altın, burunda beton küvden gelen tonlar baskın olmakla birlikte gerilerden çiçeksi tonlar alınıyor. Damakta ince sayılabilecek bir gövde, meyvemsi bir yapısı var. Bitişinde hafif şeftali tatları geliyor. Corvus Zeleia Vasilaki 2007, parlak beyaz altın renginde canlı bir görünü sahip. 2 yıl çelik tankta dinlenen şarap 2009 yılında şişelenmiş. Hafif inişe geçse de halen keyifle yudumlanacak bir şarap, Burunda meyvemsi tonlar, damakta olgun şeftali belirgin. Geleneksel yöntem ile modern yöntemle yapılan şaraplar arasından ki ayrım, özellikle beyaz şaraplarda çok rahat ayırt edilebiliyor. İki tarz şarabında seveni var. Fiyat kalitede dengesine göre de alanı mutlu edecek bu şaraplar sıcak ada günlerinde mutlaka yudumlanmalı…
Kırmızı şarapları gelince, adanın kırmızı şaraplarını daha çok sevdiğimi, beğendiğimi söylemeliyim. Özellikle adanın yerel üzümleri, Kuntra ve Karalahna’ dan ilerleyen yıllarda çok daha iyi şaraplar yapılacağına inanıyorum. Bu üzümlerin yapancı üzümler uyumun da iyi sonuç veriyor. Özellikle şarap severlerin bulabilirlerse Corvus Karalahna Merlot 2005Çamlıbağ Cabernet Sauvignon Kuntra 2005 ve bugünlerde tam içim olgunluğundaki Çamlıbağ Merlot Kuntra 2007 kupajını tatmalarını keyifle önerim. Neyse biz yine tattığımız şaraplara dönelim. Bunları çok kolay ulaşabilirsiniz.Talay Kuntra 2010, Bordo hafif mor röfleli, burunda ve damakta gerilerden kiraz tatları var. İnce gövdeli fazla derinliği yok ama hoş içimli. Corvus Aegea Kuntra 2008, canlı olgun kiraz görünümlü, burun ve damakta özellikle kiraz dokunuşları önde, yumuşak içimli, temiz ve dengeli. Çamlıbağ Kuntra Özel Rezerv 2008, Adanın ortalama yaşı 60 yıl olan bağlarından seçilen Kuntra üzümlerinin, kendi doğal mayasıyla mayalanmış özel şarabı. Koyu ve canlı bordo görünümlü. Burun ve damak oldukça zengin, Napolyon kirazı, mürdüm eriği, böğürtlen, meyan kökü belirgin. Beton küvden gelen tonlar hissedilse de rahatsız etmiyor. Rüstik bir yapısı var. Alkol, tanen ve asit yüksek, orta gövdeli ve uzun sayılabilecek bir bitişe sahip birkaç yıllandırdıktan sonra yudumlanmaya başlanmalı. Talay Karalahna 2008, Koyu bordo, burunda ve damakta olgun kiraz dokunuşları, sert bir tanen yapısı var. Biraz damağı yorsa da içimi keyifli, güçlü bir şarap. Çamlıbağ Karalahna 2009, koyu borda, yüksel alkol, asit ve tanene sahip.Kırmızı kuru meyve tonları belirgin,hafif tatlımsı bir dokunuşu var. Güçlü tanenlerine rağmen rahat içimli. Corvus Vinium Karalahna 2008, Olgun kiraz, mora yakın bir görünüşü var. Burunda kiraz, karadut ve kırmızı meyve kokuları. Burun damakla uyumlu, orta gövdeli, asit alkol dengesi iyi ve güçlü. Talay Cabernet Sauvignon Merlot 2009, Koyu bordo, siyaha yakın bir görünüşlü. Olgun kırmızı meyveler, hatları yuvarlanmış bir tanen yapısı. Orta uzunlukta bir bitişe sahip güzel bir şarap. Çamlıbağ Cabernet Sauvginon Özel Rezerv 2010, Koyu bordo siyaha yakın bir görünüşlü. Burunda kiraz, mürdüm eriği, meyan kökü tonları. Damakta güçlü gövdesiyle kendini hissediyor. Ağzı dolduruyor. 2010 yılı şarabı olduğuna inanmak güç, içim olgunluğunda, yüksek alkolü ve kadifemsi tanenleriyle uzun sayılabilecek bir bitişi var. Erken olgunlaşmış, enteresan bir Cabernet Sauvignon. Corvus CruTurk 2005, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon kupajı. Koyu bordo, siyaha yakın. Burunda fıçı biraz önde olsa da rahatsız etmiyor. Damakta, meşe, vanilya, mürdüm eriği, nane, meyan kökü, olgun kiraz ve baharatsı tatları alınıyor. Yüksek alkol, yüksel asit ve güçlü tanen yapısıyla dikkat çekici. Finalde uzun sayılabilecek bir bitişi var. Bitişte kuru mürdüm eriği ve karabiber karşımı bir tat sizinle kalıyor.
Talay Şaraphanesi’nde tadılan güzel şaraplar, yapım tekniği konuşmaları, beton kavları nasıl temizleneceği, Ada şarapçılığının gelişimi için yapılması gerekenler ve Haşim Yunatçı’ların Pinot Noir benzettiği Kuntra sevgisi üzerine keyifli paylaşımlarla geride bırakılan, profesyonel Bozcaada şarapları tadımı.
Kuşkusuz adanın şarap haberleri bunla sınırlı değil. Tanışmaktan büyük keyif duyduğumuz adanın yeni şarabı Amadeus ve Haşim beyin Kuntra ve Vasilaki’den yaptığı Blush… Bir de Ayapetro Şarapları … Bozcaada’da önümüzdeki günlerde şarap adına güzel şeyler yaşanacağının habercisi. Türkiye’nin şarap adası Bozcaada’da kadehinizden sevdiğiniz ada şarabı eksik olmasın..

Yorum