İstanbul’da Masters of Wine Şarap Tadımı

Bir dostumun davetlisi olarak “İstanbul The Marmara Hotel”de, “Veritas Organizasyon” tarafından düzenlenen “Masters of Wine” tadımının yabancı şarap tadımı etkinliklerine katıldım.. Tadımda, yabancı tadımcılar hem Türk şaraplarını tadıp notladılar, hem de; “Bordeaux”, “Bourgogne”, “Toscana” gibi önemli şarap bölgelerinin önemli şaraplarını 20-25 kişilik küçük gruplarla değerlendirdiler..Ben ikincisini tercih ederek, bölge şaraplarının tadımına katıldım.. Öncelikle, bu tarz organizasyonların Türk şarabının gelişimi ve uluslar arası arenada tanıtımı için çok yararlı olduğunu belirtmeliyim..”Veritas”ı bu aktivite için kutluyorum.. Bu arada, “masters of wine”larla şarap üzerine kaliteli sohbetler de ettiğimi de belirtmeliyim..

Ancak, tadım konusunda ciddi eleştirilerim de var.. Ben Peter Mc Combie ile “Bordeaux”, Sarah Abott ile “Burgundy”, Tim Atkin ile “Syrah” ve Christy Canterbury ile “Supertuscans” tadımlarına katıldım.. “Bordeaux” tadımı içlerinde en başarılı olanıydı..Mc Combie, mutevazı bir kişilik..Tadımı da oldukça iyi yönetti.. “Chateau Haut Brion 1989”, “Chateau Lafite Rostchild 1996”, “Chateau Margaux 1990”, “Chateau Mouton Rostschild 1986” ve “Chateau Latour 1996” gibi çok önemli, Parker’ın “Wine Advocate” dergisinde 100 puanla notlanan şarapları tattık.. Ben “Bordeaux” daha önce de tadım çok beğendiğim “1990 Margaux” ve “1996 Latour”dan etkilendim..

Ancak, şarapların önemli kısmının ABD’den geldiğini ve Okyanus yolu yaptığını da gördüm.. Maalesef bu büyük şarapları doğru korumak esas.. Burada hata olmaz.. Daha da önemlisi, şarapların ikinci bir yedeği yoktu..Hatalı çıkmasın diye dua ettik.. Nitekim, Syrah tadımındaki Kaliforniya’nın önemli şaraplarından “2002 Sine Qua Non” bouchoné (mantar kokusu) çıktı.. Daha kötüsü, tanınmış bir “master of wine” olan Tim Atkin’in şarabın hatalı olduğunu uyarmama ve bunu kendisinin de kabul etmesine karşın, tadımı sürdürmesiydi.. Anlamak olası değil.. Mantar problemi olan şarap, dünyanın hiçbir yerinde tadılmaz…Acaba yabancılar Türkiye’ye gelince bizim memleketin “idare et abi” havasına mı kaplıyorlar ? Benzer bir olayı Okyanus yolu nedeniyle yorulmuş şarapları tadarken Canterbury ile yaşadık.. İki önemli “Supertuscan” hatalı değildi ama, yol yorgunuydu.. Bir diğer itirazım da, Burgundy tadımında son gününde serinin en önemli parçası olan “2003 Echezaux”nun çıkartılıp, yerine “La Tache 2007”nin alınmasıydı.. “La Tache”da iyi ama, diğeri daha üst düzey bir şarap.. Son dakika değişikliği hoş değil..

Anlıyorum, şaraplar pahalı örnekler.. Ancak, talep edilen katılım paraları da azımsanmayacak düzeyde..Dolayısıyla, böyle bir organizasyon yapıyorsanız bu tip detayları kaçırmamalısınız..Yine de, daha çok iç pazara yönelik olsa da, Türk şaraplarının iyi bir tanıtımı yapılmış oldu..

 

5/28/2012
Yorum