Bir kişi ne kadar içki içebilir

Prof. Dr. Mehmet Ömür

Bir kişi ne kadar içki içebilir

Altı kişi bir akşam yemeğinde en fazla ne kadar içki içebilir? Renkli basının bir ara üzerinde durup, sorguladığı bir soru bu. İçlerinden bir tanesi tek başına 17 kadeh rakı içmiş. Diğerleri de 5 şişe şarapla 1 şişe viski içmişler. Aslında konunun basına yansıması, içilen miktar yüzünden değildi. Üç şişe Gaja şarabının Paper Moon adlı restoranda 2400 TL’ye (yaklaşık 1000 euro) satılması, hesabın bir kişiye yıkılması ve alkolün etkisiyle masada konuşulanların dışında kalan düşüncelerin daha sonra sağda solda dışa vurulması yüzünden konu günlerce Türk halkını meşgul etti.

Haber başlıklarından bir tanesi “Altı kişi bu kadar içki içebilir mi?” idi. Yukarıda sözü edilen içkiler halkım insanının bir gecede dişinin kovuğunu bile doldurmayabilir. Sonuçta alt alta koyup hesaplarsak, toplam aşağı yukarı 180 gram alkol yapıyor. Yani adam başı 30 gram. Akşam yemeğinde olduklarına göre muhabbet filan en az üç saat oturdular. Saat başına 10 gram. Sonuç: Evet, 6 kişi bu kadar içkiyi rahat rahat içer, hatta bir bu kadar daha ister. Paper Moon’dan çıktıklarında trafiğe yakalanmazlarsa, evin yolunu da zor da olsa bulurlar. Çünkü kanlarında olsa olsa 200-300 promil alkol olur.

Ancak bize göre altı kişi bu kadar içki içebilir hatta daha fazlasını içebilir olmasına rağmen, bu kadar içki içmemelidir. Gurme kitlenin tercih ettiği bir restoranda sarhoş olmak için içki içilmemeli. İçki, yemeğin lezzetini katmerlendirmeye yönelik bir işlev üstlenmeli, lezzete lezzet katmalı, damak zevkini göklere çıkarmalıdır.

İçilen Gaja şarabının şişesi 800 TL’den satıldığına göre, kıymetli bir şarap olduğu kabul edilebilir. Şarap kalitesinin bir yere kadar göstergesi olmaktadır fiyatları. Bizde pahalı şarap denilince Petrus akla geliyordu, şimdi artık bir rakibi var, Gaja…
İtalyan şarapçılığının son 30 senesine damgasını vurmuş önemli şarap adamlarından birisidir Angelo Gaja. Dünyaya basit siyah-beyaz etiketli şişeleriyle Barbaresco ve Barolo Şaraplarını tanıtmıştır. Yıllarına göre şaraplarını 30 ila 500 $’a bulursunuz dünya şarap piyasalarında ve İstanbul’da buna uygun fiyatlara içersiniz. Alkolünün gramına 50 TL verir, konuştuklarınızı unutacak kadar sarhoş olursunuz.

Evet, altı kişi bu kadar içki içer, ardından da mahkemeye düşer. Halbuki tercih ettikleri dana eti ağırlıklı yemeklerin yanında bir şişe Gaja’yı birer kadeh kardeş payı paylaşarak tatsalardı, çok beğenip ikinci şişeyi açtırıp biraz beklettikten sonra ikinci kadehlerini doldursalardı hem çok keyifli bir yemek yemiş olacaklardı, hem de ne mahkeme ne de trafik sorun olacaktı.
Neyse zenginin şarabının züğürdün klavyesini yormasına izin vermeyelim.

Ganos Şarapçılık’ın iki şarabından bahsedelim. Cinsault üzümünden yapılmış Kavellano ve Gamay-Cabarnet Sauvignon’dan üretilmiş Krater şarapları. Taze olmalarına bağlı olarak ilk burunda biraz kimyasallar duyulmasına karşın damakta Kavellano meyvemsi tatlar bırakmakta, Krater ise baharatsı ve dengeli olarak hissedilmektedir. Uzun ince bir yolun başındaki bu yeni üreticiye başarılar dileriz.

Yorum