Robert Parker’la Rüya Gala Yemeği…

Geçen hafta sonu New York’ta, Robert Parker ve yardımcısı Antonio Galloni ile 1982 yılının büyük “Bordeaux”larını tattım.. Artık dünyada şarap imparatoru olarak kabul edilen ve dünya şarap ticaretini önemli ölçüde yönlendiren Robert Parker’ın yönettiği, “1982 Bordeaux 30th Anniversary Gala Lunch- 1982 Bordeaux’ların 30. Yaş günü  Gala Yemeği”ne katılma şansını değerli dostum Umut Ülkümen’le birlikte yakalamam büyük bir şanstı.. Bir daha kolay kolay gerçekleşmeyecek bu rüya gala yemeği, New York’un en popüler “Michlen üç yıldızlı” restoranlarından, ünlü Fransız şef Daniel Boulud’nun “Restaurant Daniel”inde gerçekleşti.  Sonunda, “Bordeaux”da büyük şarapların yılı olarak kabul edilen 1982 yılının 25 büyük Bordeaux şatosunu, Daniel’in muhteşem mönüsü eşliğinde tatmanın, şarapsever bir ölümlünün ulaşabileceği en üst noktalardan biri olduğunu düşündüm.. Doğrusu; 30 yaşındaki, yılların sadece zerafet, zenginlik ve güzellik kattığı bu kompleks ve büyük şaraplara olan saygım daha da arttı. Onları tadarken çocuklar gibi mutlu oldum, büyük keyif aldım, hayallerimden birini gerçekleştirdim..
“Daniel Restaurant”, Manhattan’ın merkezinde, zarif, geniş alanda hizmet veren, modern döşenmiş, çağdaş Fransız mutfağını sunan bir restoran… New York’a gidecek gastronomi meraklıları mutlaka tanımalı.. Çok zengin bir yemek ve şarap mönüsüne sahip.. Gala öncesi, restoran girişinde Şampanya ve ordövrler eşliğinde güzel bir resepsiyon verildi..Şampanya’nın “2002 Taitinger Comptes de Champagne” olduğunu belirtmeliyim. Bu arada, Parker, Galloni ve Daniel gibi üç büyük ustayla tanıştım.. Gerçekten, önemli başarılarına karşın alçakgönüllü olmayı başarmanın önemli bir erdem olduğuna bir kez daha inandım. Parker’ın,  Chirac, Mitterand tarafından verilen Fransız nişanlarına, ayrıca Italyan hükümeti ve Clinton tarafından verilen İtalyan ve ABD onur madalyalarına sahip olduğunu hatırlatalım.  Gala’da çoğunluğu Amerikalı şarapseverlerden oluşan 40 kadar kişi vardı. Parker ve Daniel, Türkiye’den katılımımızı biraz şaşkınlık, ama mutlulukla karşıladılar..Büyük ustaları Türkiye’ye davet ettim.. Umarım Türk yemeklerini ve şaraplarını onlara tanıtma şansını buluruz.
Her ne kadar hepimizin bildiği  “sen yediğini içtiğini boş ver, gezdiğini gördüğünü anlat”  deyimi varsa da, bu kez deyim tersten işledi.. Tadımın ilk bölümünde  “Bordeaux”nun “St-Estephe” alt bölgesinin beş yıldızı; “La Lagune”, “Calon-Segur”, “Cos d’Estournel”, “Lynch Bages”ını, Daniel’in  hazırladığı “Tête de Veau en Tortue , Scotish Blue Lobster , Black Truffle Quenelle ve Cockscomb Tempura  ile tattık.. Sonrasında, “Pomerol”ün “L’Evangile”, “Certan de May”, “Le Gay”, “Lafleur” ve “Graud Larose”u bu kez “Grilled Noirmoutier Wild Turbot”, Leek Confit”, Black Trumpet ve Sweet Garlic Jus” ile geldi. Üçüncü aşamada ; “Saint-Emilion” apelasyonunun zarif şarapları; “Canon”, “Ausone”, “Figeac”, Cheval Blanc” ve “Mission Haut-Brion”  “Rabbit Liver and Porcini Ravioli with Sage-Rostad Saddle”, “Braised Rabbit Legs” ve “Root Vegetable Salpicon” ile denedik.. Devamında;  “Pauillac”ın büyükleri “Leovile-Las Cases”, Lafite Rothschild”, “Mouton Rothschild”, “Latour” ve “Margaux”ya geldi.. Yanlarında “Liberty Duck a la Presse, Sauce au Sang, Spinach Subric, Young Turnips ve Black Current” ile veridi. Final ise; “St Jullien”in ; “Branaire-Ducru”, “Ducru-Beaucaillou”, “Beychevelle”, “Leoville Barton” ve “Leoville-Poyferre” ile sonlandı.
Gala yemeğinin sonunu ise;  “1990 Chateau d’Yquem” ile birlikte aldığımız “Chocolates”, “Madeleines” ve “Petits Fours” ile tamamladık.. Damaklarda unutulmaz lezzetler kaldı..
İşin parasal boyutuna gelince; Şarapların değerini ölçmek, hatta bazılarını bulmak pek kolay değil.. Ancak, en düşük fiyatlısının 350-400 ABD doları olduğu da belirtilmeliyim.. Yemekleri ve ikram şaraplarını işin içine katmıyorum.. Tabii ki, bu güzellikler karşısında keyif almamak olası değil.. Belki, damağına düşkün dostları biraz kıskandırdım ama, herkese gönlünce güzel şaraplar ve yemeklerle keyifli günler diliyorum. Ömer Hayyam ise şöyle diyor :
Benim canım şarabın izindedir,
Kulağım ney ve rubap sesindedir,
Toprağımdan desti yaparlarsa benim,
O desti şarap doldurmak içindir..

Yorum