İncirli Şaraphane’de Chamlıja Gecesi

Chamlija Bağları

Chamlija şarapları sahibi sayın Mustafa Çamlıca kısa sürede çok başarılı işler gerçekleştirmiş. Bu çok açık bir şekilde görülüyor. Türkiye’de son dönemde, böylesine zor bir ortamda, Mustafa Bey ve onun gibi sayıları iki elin parmaklarını geçmeyen başarılı üreticilerin; “ Şarap Şövalyeleri”nin  sayesinde, Şarabın doğuşuna ev sahipliği yapan Anadolu toprakları, artık tekrar gündemde. Ben bu başarılı  şarapları; “Türk Şarap Şövalyeleri” nin “dünyaya kafa tutuşu” olarak değerleniriyorum ve her türlü övgüye layık buluyorum.

Beyaz şarapların içinde yerli üzüm Narince’ye de yer verilmesi ayrı bir güzellik. Trakya Terroir’ı Narince’ye çok yaramış.  Narince genç, dinamik, burunda ve damakta zengin citrus meyveleri ve canlılık veren asiditesi ve dengesiyle tam bir Avrupa’lı. Bitişte ise zengin meyve aromalarına mineral tatlar eşlik ediyor.

Viognier çok cezbedici. Burunda ve damakta  meyve ve çiçek tatlarıyla kışın soğuk havasındaki ilkbahar esintisi gibi. %15 gibi yüksek alkol oranına rağmen, tazelik ve canlılık katan asiditesi, dengesi ve bitişteki mineralitesi, gelecek için güzel şeyler vaat ediyor. Biraz baharatlı Türk mezelerine, alkol oranı, canlı asiditesi ve meyveli aromalarıyla güzel bir eşlikçi olmaya aday.

Kırmızılara 2011 yılının Istranca’sı ile başladık. %14,5 alkol oranına sahip olmasına rağmen, kırmızı ve koyu renkli meyve aromalarının ön planda olduğu Merlot, Cabernet, Cabernet Franc, Petit Verdot ve Malbec’ten oluşan çok kıvamında bir kupaj. Gerekli asiditenin vermiş olduğu denge sayesinde keyifle içiliyor. Potansiyeli olan ve kanımca önümüzdeki senelerde daha da keyif verecek bir şarap.

Diğer kırmızımız Cabernet Franc ve Merlot kupajı. Burunda  kırmızı olgun meyve aromaları hakim. Damakta meyve aromalarının yanında baharat tatları ve yüksek asit, %14,5 alkol ve kabadayı gövdesiyle kebaplara çok iyi uyum sağlıyor. Potansiyeli olan ve önümüzdeki yıllarda kanımca çok daha lezzetli olacak bir şarap.

Yine 2011 yılının cabernet sauvignon ağırlıklı şarabı, yoğun orman ürünleri tatları, asidite dengesi ve gövdesiyle etlerimize çok güzel eşlik etti. Bu güzel şarap, bitişte koyu renkli meyve tatlarının vanilya ile birleşmesiyle çok zarif ve asil bir şekilde izlerini bırakarak aramızdan ayrılıyor.
Şarapların etiketlerini çok başarılı buldum. Cezbedici.  Hani güzel bir şeyi gördüğünüzde onu yakından görmek, dokunmak, elinize almak, okşamak istersiniz. İşte öyle bir şey.

Yorum