Şarap ve Su

şarap ve su hakkında
şarap ve sı
şarap ve su hakkında

Şarapla suyun sahip olduğu ayrılmaz bağ aslında pek bilinmez. Fakat unutmamak gereken önemli bir nokta var. Şarapların %80-85 i sudan meydana gelir, tıpkı insan gibi.

Şarap ile suyun ilişkisi daha bağda başlıyor. İyi şarap üretmek için yola çıkan bağcılar asmalarını ilk diktikleri yıllarda sulama yapsalar da, daha sonraki yıllarda bunu tamamen bırakırlar. Çünkü eğer bağlarını sulamaya devam ederlerse asma ihtiyaç duyduğu bütün gıdayı verilen sudan alacaktır. Bunun neresi kötü demeyi, sadece suyla beslenmiş asmanın ürünü neredeyse sadece su tadında olan ve hiçbir yoğunluğu olmayan şıra ve daha sonra bu tarz bir şarap olacaktır. Dünyanın pek çok bölgesinde iyi bağlara baktığınızda bağların hep eğimli arazilere kurulduğunu görürsünüz. Bu zahmetli seçimin ardında yatan nedenlerden biri belki de en önemlisi yağan yağmur suyundan asmaların beslenmesini engellemeye çalışmaktır.

Şarap içenlerin, şarap üretenler kadar suya dikkat etmeleri gerekir. Eğer sabah katlığınızda akşam tükettiğiniz şarabın ertesi gün size kendini baş ağrısı ile hatırlatmasını istemiyorsanız, en az içtiğiniz şarap kadar suda tüketmeniz gerekiyor.
Şarap tadımı yaparken tadım masasında su bulundurmak gerekiyor. Yorulmuş damağa biraz mola verdirmek için iyi bir yol olsa da her tadım sonrasında su içmek aslında doğru bir yol değildir. Üstelik bu iş kullandığınız suyun iyi seçilmiş olması da önemlidir. Bildiğiniz gibi suların lezzetleri, yoğunlukları ve yapıları birbirinden farklıdır. Bu nedenle tadım sırasında yanınızda su bulunduracaksanız,  mineral yapısı düşük nötr değerlere yakın ve oda sıcaklığında suyu tercih etmek gerekir.

Yorum