5. Master Of Wine İstanbul İzlenimleri…

Bu yıl beşincisi gerçekleşen, başarılı organizasyonunda şarap dolu, keyifli bir beş gün yaşadık. Öncelik yarışmaya katılan tüm üreticilerimizi ve başarılı organizasyona emeği geçen herkesi kutlamak isterim… Son yıllarda Türk şarap üreticilerinin ve severlerinin hayatına hızlı bir giriş yapan Master of Wine (MW) ile tanışmamız beşinci yılını doldurmuş… Şarabını ustalarının Türkiye ziyaretleri ve Türk şarabını değerlendirip puan vermeleri artık bir gelenek haline dönmüş… Bunda hiç kuşku yok ki en büyük pay Yunus Emre Kocabaşoğlu’na ait. Artık baharla birlikte MW’ları bekler olduk… Tim AtkinCharles Curtis, Peter McCombie, Ronn Wiegand, Sarah Abbott, Roger Bohmrich ve Christy Canterbury’ i bu yılın MW konuklarıydı. Şaraplarımızı tattılar, değerlendirdiler, puanladılar, üreticilerimizle ve şarap severlerimizle sohbet edip ülkelerine döndüler…


Genel olarak herkesin mutlu olduğu keyifli bir organizasyon… İşin içinde yarışma, puanlama olunca, ister istemez bir dizi tartışmalar ve fikir ayrılıkları da oluşuyor. MW sıfatı almış üstatların ( ki çok zor elde ediliyor ve dünyada çok az sayıda insan bu sıfata sahip) aynı şarap 94- 74 puan aralığında değerlendirmiş olmaları şuana kadar anlamaktan en çok zorlandığımız bir durum… Birinin mükemmel olarak tanımladığını, puanladığını, diğeri neredeyse vasat şarap olarak tanımlayabiliyor… Bazı şarapların aldığı puanlara ve bazı şarapların alamadığı puanlara çok şaşırdım… Alınamayan puanları anlıyorum da alınan puanları almada güçlük çekiyorum…  Aynı değerlendirme kriterleriyle aynı şaraba farklı puan ve yaklaşımlar… Bu durum aslında şarapta referans noktasının önemine işaret ediyor. Bunu biraz dünyanın farklı coğrafyasında gelen bu güzel insanların damak tatlarına bağlasak da bu kadar puan farkını anlamakta hepimiz biraz zorlanıyoruz… Zorlandık. Tamam birkaç puanlık farklar normal ama yirmi puanı bulan farkları anlamak gerçekten zor… MW’ ların verdiği puan ve tadım notlarını şeffaflıkla üreticilerle paylaşılıyor olması sayesinde bu farklılıkları anlıyoruz ki bu da bence keyifli oluyor… Bu sayede de üreticimiz kendi şarabına yüksek puan veren MW’nın notunu puanı da paylaşabiliyor. Ya da neden düşük puan aldığı üzerine MW ile özel toplantılarda konuşabiliyor….Ve bizlerde bu sayede Amerikalı ve Avrupalı MW’ların notlama ve puanlamalarında farklılıkları gözlemleyebiliyoruz… Sonuçta her MW kendi içinde genel olarak tutarlı olduğuna göz ardı etmemeliyiz… Yani her şey yeterince şeffaf… Herkes organizasyonun bu şekilde olacağını bilerek etkinliğe katılıyor… Belki haklı eleştirileri aza indirmek için MW şaraplar üzerinde biraz daha uzun değerlendirme zamanın tanına bilir.


Shiraz tadımı sonrasında listede 2 defa Penfolds Bin 51 Shiraz 2007 şarabının olması dikkatlerden kaçmadı. Kalibrasyon için kullanılan Penfolds Bin 28 Kalimna Shiraz 2007 küçük bir hata sonucu farklı isimle yazılsa da jenerik bir Penfolds şarabı MW ‘lar ve bizler tarafından 2 defa tadılmış oldu…  Amaç burada MW’ları kontrol etmekmiş… Biz de bu vesile kendimizi kontrol etmiş olduk. İlk şarabı 89 ikinci şarabı 88 olarak benzer tadım notlarıyla puanlamışım… MW’LARIN kalibrasyonunda da bir sorun olmadığı anlaşılıyor ki tadım devam etti…  Bu arada şarabın uluslar arası ortamdaki üstat puanlarını da paylaşmak gerekirse: James Halliday 93, Jeremy Oliver 93, Huon Hooke 92, Wine Enthusiast 90, Wine Spectator 89, Stephen Tanzer 88, Robert Parker 90…


Bu yıl hafta sonu sabah seansında yapılan yarı kör tadımlara katılabildim… Kalecik Karası, Merlot, Malbec, Öküzgözü, Boğazkere ve Syrah tadımları…. Yeni üreticilerimiz Usca, Karbağ, Taşköy, Vintura ve Vino Dessera‘nın ilk kez tattığım şaraplarını genel olarak beğendiğimi söylemeliyim… Yazgan ve Melen’deki değişim ve gelişimde keyif verici… Turasan Argos serisi dikkatimden kaçmadı… Genel olarak bütün şaraplarımızdaki iyileşmeyi, değişimi görmek güzeldi…Emeği geçenlere sonsuz teşekkürler…


Kalecik Karası’nda ki teruar farklılığının şaraba yansımasını ilginç buldum… Denizli Güney’den gelen biraz gövdeli ve yüksek tanenli Kalecik Karası’yla tanıştık… Şaraplar güzeldi fakat Kalecik Karası olarak tadınca ilginç geldi. MW’ lar bunu sevdi ve seçimleri bu yönde oldu… Oysa bu güzel şaraplarımız, Kalecik Karası üzümünü bence fazla yansıtmıyor. Benzer durumu Öküzgözü için de söyleyebiliriz… Meraklısı için katıldığım bölümlerde kişisel olarak en yüksek puan verdiğim ilk 5 şarapları paylaşmak isterim.
Kadehinizden sevdiğiniz şarap eksik olmasın…

Boğazkere ilk 5
Kavaklıdere Prestige Boğazkere 2004  94
Doluca Tuğra Boğazkere 2010 92
Urla Boğazkere Boğazkere 2012 90
Tomurcukbağ Trajan Boğazkere 2012 89
Gordias Boğazkere 2012 89  
Öküzgözü ilk 5
Sevilen Majestik Öküzgözü 2012 89
Kavaklıdere Prestige Öküzgözü 2009 89
Yazgan Öküzgözü 2012 88
Kavaklıdere Ancyra Öküzgözü 2012 87
Gülor Şayeste Öküzgözü 2011 86
Kalecik Karası ilk 5
Tomurcukbağ Trajan Özel Rezerv Kalecik Karası 2011 92
Karbağ Kalecik 2009 91
Kocabağ Kalecik Karası 2011 90
Karbağ Kalecik (Sınırlı Filtrasyon) 2009 88
Vintura Kalecik Karası Denizli 2011 88
Merlot ilk 5
Chamlıja Merlot 2011 93
Chateau Nuzun Merlot 2011 92
Chateau Nuzun Merlot 2010 90
Umurbey Merlot 2009 90
Urlice Merlot 2011 88
Shiraz ilk 5
Turasan Argos Syrah 2011 92
Küp Epic Shiraz 90
Sevilen Centum Syrah 2010 89
Kavaklıdere Pendore Syrah 2010 88
Sevilen Centum Syrah 2011 88

 

Yorum