Yaza Beyaz Yakışır

Tatilde ‘deniz, güneş, kum’ üçlemesini seçenlerin doldurduğu Akdeniz, Ege ve Marmara sahilleri en ‘sıcak’ günlerini yaşıyor. Plajlar, beach’ler, restoranlar, kafeler, barlar cıvıl cıvıl. Gündüzleri, güneşle oynaşan mavi sularda serinleyen tatilciler, geceleri eğlenceye akıyor.
Sadece tatil yörelerinde değil şehirde de mekânlar tıklım tıklım. Açık havada kurulu sofralarda kadehler, aşka, dostluğa kalkıyor.
Sıcak havalarda şarap tercihi ne olmalı peki? Yaz günlerinde yediklerimiz kadar içtiklerimizin de hafif olmasında yarar var. Hem alkol hem de kalori açısından düşük alkollü ve kalorili şaraplar seçilmeli. Gövdeli, büyük kırmızılar ‘rafa’ kaldırılmalı ve kolay içilebilen, düşük alkollü, meyvemsi tatlara sahip ve soğuk içilebilen beyaz ve roze şarap tercih edilmeli. Tanenden fakir bu şaraplar salatalar, ızgaralar, taze sebze yemekleri, balık ve makarnalara güzel eşlik ederler. Beyaz şarabın ideal sıcaklığı 6 ile 8 derece arasında değişir. Daha düşük ısıda şarabın aromasını kaybetme riski vardır.
Bizde yaz şarabi olarak on plana misket üzümünden yapılmış şaraplar çıkar. Taneleri misket gibi yuvarlak bu hoş kokulu üzüm sek ve tatlı şarapların yapımında kullanılır.
Ve bu şaraplar  egzotik meyve aromaları, gül, karanfil kokularıyla soğuk antrelere çok yakışır. Bornova Misketinden şarapları Kavaklıdere, Doluca, Sevilen, Cankara, Corvus, Nif Bağları ve Şatomet üretiyor.
Koyu altın rengindeki Cankara Misket Dömisek’te limon, nane ve fesleğen kokuları ön plana çıkıyor. Damakta narenciye ve fesleğen tadı belirgindir. Altın sarısı renkte Doluca Safir 2000,turunçgiller, bal, papatya gibi son derece zengin ve canlı aromaları çağrıştırıyor. Tadı tatlı, serinletici, yumuşak içimli ve aromatik karakteri belirgin. Kavaklıdere’nin Muscat şarabı Sek ve bol ödüllü bir şarap, Bornova Misketi üzümlerinden üretiliyor. Açık altın sarısı rengiyle gözümüzü okşuyor. Karışık meyve aromalarına yasemin ve çiçek kokuları eşlik ediyor. Damakta hafif, rahat içimli ve yuvarlak yani yaz için ihtiyaç duyduğumuz biçimde. Bu şarabı keyifli bir aperatif olarak içebileceğimiz gibi, söğüş karides veya ahtapotlu mezelerle de tadabiliriz.
Sevilen dömisek Türkuaz ve  Agora ile şarapseverlere ferah ve zengin aromalı bir lezzet sunuyor. Beyaz et, salatalar ve peynirle eşleşen Agora Beyaz, Ege bölgesinde yetişen Sultaniye, Sauvignon Blanc, Bornova Misketi üzümlerinin erken hasatı ile üzümden gelen taze ve zengin asiditeli yapı ile korunuyor.
Sarafin Chardonnay, Suvla Roussanne-Marsanne, Kavaklıdere Cotes d’Avanos Narince-Chardonnay, Sarafin Sauvignon Blanc, Pamukkale Anfora Chardonnay Reserve 2007, önerebileceğim diğer Türk beyazları.
Doluca’nın bol ödüllü Sarafin Chardonnay’si kadifemsi bir akıcılığa sahip. 1999 yılında bu yana çeşitli uluslararası yarışmalarda kazanılmış 12 madalyası var. Sarafin Sauvignon Blanc, yeşil elma, yeşil erik ve taze yeşil baharatları çağrıştıran zengin ve canlı bir aromatik karaktere sahip. Sek yapıda ve aromatik karakterini damakta tüm gücüyle hissettiriyor. Suvla Şarapları’nın Grand Reserve Serisi’nin ilk örneği Suvla Roussanne-Marsanne, Akdeniz meyvelerini çağrıştıran ipeksi aromasıyla dengeli bir beyaz. Pamukkale Anfora Chardonnay Reserve 2007 ise gövdeli, tereyağımsı dokulu, kavun ve vanilyamsı aromalarda bir güzel.

Bu arada roze şarapları da unutmamak gerekir. Balıktan hafif et yemeklerine, kabuklu deniz mahsullerinden salatalara kadar geniş bir yemek yelpazesiyle uyum sağlayan rozeler, yaz aylarının favorilerinden. Yerli pembe şaraplar arasında sivrilen ve keyifle içilebilecek rozelere gelince: Sevilen’in R Rose’si hafif yemeklerle çok güzel eşleşen bir pembe. Shiraz ve Cabarnet Sauvignon üzümlerinden yapılmış. Corvus’un Bozcaada Grenache üzümlerinden yaptığı 2010 rekoltesi Rose de Grenache veSuvla’nın Gelibolu yarımadasındaki Bozokbağ üzümlerinden yaptığı 2011 rekoltesi Cabernet Sauvignon- Cabernet Franc kupajı başarılı. Kavaklıdere’nin Çalkarası üzümünden ürettiği Rosto, yine Kavaklıdere’nin Çalkarası üzümünden yaptığı sek roze Lal, Doluca’nın Karasakız, Çalkarası ve Grenache üzümlerinden ürettiği Villa Doluca Roze, Pamukkale’nin Çalkarasından Senfoni sek rozesi, Rosato yarı tatlı bir şarap olduğundan meyve ve tatlılarla içmek daha iyi olur.

 

8/16/2013
Yorum