Rotterdam’da Bir Türk Kavı

Hollanda her ne kadar şarap ülkesi olarak bilinmese de Hollanda’nın az da olsa şarapları var… Özelikle beyazları hiç de fena değiller…
Gittiğimiz her ülkede, öncelikle o ülke, o bölge şarabının izini sürüyoruz. Güzel şarapların satıldığı noktaları gördükçe oraya uğramadan, bir şişe şarap almadan genelde geçmiyoruz. Hollanda da böyle şarap satış noktaları fazlaca var. Rotterdam ve Amsterdam da yaygın olan Gall&Gall şarap satış mağazalar zincirinde Kavaklıdere Ancyra Öküzgözü, şarap severlerin çok iyi bildiği Cave Rokin’de Yeni Rakı’mızı görünce mutlu olduk. Ama içinde şarapların büyük bir bölümünün Türk şarabı olacağı bir kavda doğrusu beklemiyorduk.

Rotterdam’ın merkezinde Mauritsstraat caddesinde gezinirken yeni bir kav keşfetmenin heyecanıyla Slijterij Proost & Salut girdik… Her zaman gibi sessizce şaraplara bakınırken şaraplar arasında çok sayıda Kavaklıdere şarapları ve az miktarda Pamukkale Şarapları’nı gördük. Tezgâhın üzerinde test edilmek üzere Türk şarapları duruyordu. Kısa bir şaşkınlık süreci sonrasında mekânın sahibi Osman Özdemir ile tanıştık… Rotterdam’da içinde Türk şaraplarıyla dolu bir kav görmek insanı hem şaşırtıyor hem de mutlu ediyor… Türk şarapları ağırlıklı ve Dünya’nın bir çok ülkesinde şarabın olduğu, fiyat kalitede dengesinin orta düzeyde olduğu  bir kav Slijterij Proost & Salut….

Osman Özdemir, Türk şarapları ağırlıklı bir kav açtığında insanların önce biraz şaşırdığını, şarapları tadınca gen

el olarak beğendiklerini ve çok sıkça “Türkiye’de şarap yasak değil mi?” sorusunu sorduklarını söylüyor.  Şu an için Kavaklıdere şarapları ağırlıklı çalışsa da özellikle şarap çeşidi artırıp daha çok Türk şarabını Rotterdam’da yaşayanlara sevdirmeyi istiyor. Bunda da yeni açılmış olmasına rağmen başarılı olmuş gibi görünüyor, Türk şarapları kavını duyan Rotterdam’daki önemli lokantaların şef ve someliyeleri gelip şarapları tadıyormuş. Haftada bir gün özel tadımlar düzenleyerek şaraplarımızı tanıtmaya ve satmaya çalışıyor. Özdemir, otel ve lokantalar zinciri içinde çalışma hazırlığı içinde, Hollanda’ya şarap ihracatı olan üreticilerimizin şaraplarını kavında bulundurmaya hazır… Aslında yıllardır düşlediğim, dünyanın turistik şehirlerinde Türk şaraplarıyla zengin kavların ilk gibi örneği gibi Rotterdam Slijterij Proost & Salut…. Durum böyle olunca da bir dizi eksikleri olsa Osman Özdemir’in yapmaya çalıştıklarını keyifle izliyor ve gönüllü danışmanlık yapmaya da çalışıyoruz… Kim bilir belki de zengin bir Türk şarapları haftası, günü yaparız…

Hollandalılar’ ın Osman Özdemir’e sıkça sorduğu Türkiye’de şarap yasak değil mi? Sorusu derinden üzüyor insanı… Elbette Türkiye’de şarap üretmek yasak değil, ama işin bir “ama” kısmı var…   Amacını fazlaca aşan üreticinin ve bilgi almak isteyen tüketicinin elini kolunu bağlayan ve tam çerçevesi çizilemeyen bir dizi yasaklar (düzenlemeler) var…  Son bir umut Anayasa Mahkemesi’nde Kanunun bazı maddeleri için itirazın sonuçlanması bekleniyor.

Elbette düzenlemelere karşı değilim. Her zaman söylediğimiz gibi her yararlı şey fazla tüketildiği zaman insan sağlığına zararlı olabilir. Ama 45 yaşında bir insanın, kendi özgür iradesiyle, Malatya’daki, Kayseri’deki, İzmir’deki, Bozcaada’daki butik şarap üreticisinin, bir şişe şarabını kargo yoluyla alıp evinde içmesi neden yasak olsun ki?

Yorum