Kadehin Kralı: Claus Riedel

Her işin bir büyük ustası var.. Kadehin de kralı, dizayn ettiği farklı tip kadehlerle kadehi dünyaya sevdiren Bohemya’lı bir aileden gelen Claus Riedel.. Onu diğerlerinden farklı ve özel kılan da 1961 yılında her bir üzüm çeşidi için ürettiği farklı dizayn kadehler..Sonradan, diğer üreticiler de onu izlese, onun tahtına henüz oturan yok.. Hala kadeh dünyası onun peşinde..

Uçak camından kadehe..
Bohemya’lı  bir aile olan Riedel’lerin öyküsü 1756 yılında başlar.. Cam yapım teknolojisinde üst noktaya ulaşan Riedel ailesi II. Dünya savaşında, savaş uçaklarının camlarını üretir..Çekoslovakya’ya komünist rejim gelince cam fabrikaları kamulaştırılır.. Bunun üzerine Claus Joseph Riedel çareyi Avusturya’ya kaçmakta bulur.. Babası Walter Riedel ile birlikte 1956 yılında Tyrol’de bir  fabrika satın alırlar.. Genç, Claus Joseph aynı zamanda bir şarap tutkunudur..Kristal sanatında kısa zamanda devleşir ve zamanla renkli, dekoratif cam sanatından uzaklaşıp kadeh dizaynına geçer. Farklı tipte şaraplar için kadeh dizayn etme fikri ona bir aile yemeğinde gelir..Aynı şarabın, farklı kadehlerde, farklı algılandığının farkına varan Riedel 1961 yılında yakınlarına şöyle der : “Biçimi işlev belirler”.. Sonraki yıllar, Riedel’in kadehin kralı olduğu yıllar..1973 yılında çıkardığı “sommelier” serisi ile bir anda şarap dünyasında zirveye çıkar..

Riedel’in sırrı..
Riedel’in felsefesinde her bir bölge ve çeşidin şarabı farklı bir kadehte değer bulur.. Aslında, her bir kadehin biçimi, hacmi, derinliği sıvının damaktaki doğru noktalara akışına göre tasarlanır. Dolayısıyla, amaç maksimum lezzeti yansıtmak üzerine kurulmuştur.. Doğrusu, sadece şarap için değil, bütün aromatik sıvılar için bu durum geçerlidir.. Farklı kokuların valsinde denge önemlidir.. Aroma bileşenleri arasındaki denge, aynı çok sesli müzik yapan büyük bir orkestranı ahengi gibidir.. Stadyumda sesler dağılır.. Dar bir odada ise duvara çarpar.. Bunun farkına varan Riedel, fizik kurallarıyla cam sanatını birleştirir. Kadehin biçimi de, sıvının dilde farklı noktalarla buluşmasını sağlar.. Hacim ise; oksijenle sıvının az ya da çok buluşmasını, dolayısıyla farklı aromaların ortaya çıkışını tetikler.. Çünkü, bazı aromalar açınlanmak için oksijene gereksinim duyarlar.. İşte size Riedel’in sırrı..Ben de kıymetli dostum, Riedel’in temsilcisi Seyit Karagözoğlu ile birlikte 2005 yılında Avusturya’da Riedel fabrikasına gidip Claus Riedel’le tanışıp, kadehlerinin sırrını öğrenme şansı bulmuştum.. Bugün oğlu Georg Riedel de aynı felsefe ile çalışıyor.. Unutmayalım, kadeh içindeki sıvının lezzetini bize yansıtan bir müzik enstrümanı ..İyi kadeh de, iyi enstrüman gibi..

5/10/2014
Yorum