Chateau Leoville Poyferre’de Öğle Yemeği

Bordeaux 1855 Crand Cru

Chateau Leoville Poyferre'de Öğle Yemeği

Saint Julien alt apelasyonunda yer alan Chateau Léoville Poyferré, “Bordeaux 1855 Crand Cru” sınıflandırmasında ikinci grupta yer alan üreticiler arasında. Geçmişi 1638 yılına kadar uzanmakta, Fransız Devrimi sırasında Medoc bölgesindeki en büyük bağlara Léoville sahipmiş. Zaman içerisinde bazı bölünmelerden ve düzenlemelerden sonra yeniden yapılanan Chateau Léoville Poyferré günümüzde 80 hektar bağa sahip.

2014 Bordeaux Şarap Festivali sırasında zamanımızın kısıtlılığı nedeniyle sadece sol yakadaki üreticilere odaklanmak zorunda kaldık. 1920 yılından beri Cuvelier ailesinin sahip olduğu Chateau Leoville Poyferre de sol yakada ziyaret ettiğimiz üreticiler arasındaydı.

Bazı fıçı örneklerinin tadımı ve aromaların eşleştirilmesinden sonra üretim tesisini dolaştık. Burada da Bordeaux’daki diğer bazı üreticilerde olduğu gibi modernleştirilmiş donanıma rağmen geleneksel yöntemlerle üretim yapılmaktaydı. Hasat edilen üzümler elle yapılan ilk ayırımdan sonra optik yöntemlerle tanımlanarak tasnif edilmekte. Tank sıcaklıklarının değerlendirilmesi merkezi bir sistem üzerinden yapılmakta. Ancak üretimde geleneksel yaklaşım kullanılıyor.

Sonuçta Chateau Léoville Poyferré şarapları zarif, dengeli, kadifemsi tanenleri ile Saint Julien apelasyonunun belirgin karakteristiklerine sahip. Genelde 10  – 15 yıllık sürede içim olgunluğuna erişmekte, ancak 20 – 25 yıl kadar da bekletilme özelliğine sahip.

Turun sonunda, halkla ilişkiler sorumluluğunu üstlenmiş olan Anne Cuvelier’nin de katıldığı öğle yemeği için hazırlanan salona geçtik.

Yemekte başlangıç olarak sunulan ince jambon dilimine sarılmış, Bordelaise soslu keler balığı ile birlikte Chateau Moulin Riche 2009 servis edildi.  Bordeaux’da son dönemlerdeki çok iyi yıllardan biri olan 2009 rekoltesi bu şarap yaklaşık iki saat kadar önce açılarak, geniş ağızlı karafta havalandırılmıştı. Gene Cuvelier ailesinin sahibi olduğu Chateau Moulin Riche bağlarından gelen, farklı karakterde ve daha genç içime uygun bir şaraptı.

Kuzu pirzola ve yeşil sebzelerden oluşan ana yemekle ise dar ağızlı karaflarda Chateau Léoville Poyferré 2002 servis edildi.  Son yıllarda Michel Rolland danışmanlığında üretilen bu şarabın 2009 rekoltesi Robert Parker’dan 100 puan almıştı. İçtiğimiz 2002 rekoltesi de Saint Julien apelasyonunun bütün zerafetinin mevcut olduğu gövdeli ve derinlikli bir şaraptı.

Yemeğin bitişinde kırmızı meyvelerle sunulan Sabayon ve kahve vardı.

Chateau Léoville Poyferré’nin hemen girişinde Bordeaux bölgesi üzümlerinin ziyaretçilere görsel sunumunu amaçlayan bir deneysel bağ alanı yer almakta. Yemek sonrasında yeni oluşmaya başlamış üzüm tanelerini ve üzümlerinyaprak yapısını burada inceledikten sonra tesisten ayrıldık.

Giriş kapısının hemen yanındaki direğe ziyaretçilerin geldiği ülke bayrağını asma gelenekleri olmasına karşın, belki de Türkiye’den gelen ilk ziyaretçiler olduğumuzdan bir sonraki sefere bayrağımızı temin edeceklerini söylediler ayrılmadan önce.

7/2/2014
Yorum