Danimarkalı Sally Türkiye’de Nasıl Zilli oldu?

Kuşku yok ki son yıllarda bira sektöründeki çeşitlilik benim gibi birçok bira severi de mutlu ediyor. Her ne kadar bazı biraların etiketleri sansüre uğrasa da en azın bulup içebiliyoruz. Artık butik biraları ülkemizde bulmak mümkün Gara Guzu ile başlayan yerel çeşitlilikse ayrı bir güzellik.

Danimarka’da kendi küçük brewery’inde dünyaca tanınan craft biralarını yapan Mikkeller, Türkiye’de ülkemizin büyük bira üreticilerinden Anadolu Efes  ile dünya örneklerinde olduğu gibi dolum yapmaya başladı.  Mikkeller’in iki karakteri Sally ve Henry’i, Türkiye’ye gelince Zilli Sally, Delikanlı Henry oldu. Olanda bundan sonra oldu. Bu cinsiyetçi yaklaşım bizim gibi birçok kişiyi rahatsız etti.

Ne istediniz Sally’den de Türkiye gelir gelmez “zilli” yaptınız. Niçin bu cinsiyetçi yaklaşım? Efesli Sally, Efesli Henry demek çok mu zordu?Uzun uzun takılan bu aşağılayıcı sıfatlar üzerine yazmayacağım. Her şey çok açık, ne yazık ki kadını aşağılayan cinsiyetçi bir yaklaşım içinde ve bu yaklaşımı Anadolu Efes ’e yakışmıyor.  Yapılan ilk açıklama ise özrü kabahatinden büyük cinsindendi: PR ekibi “hiciv” yapmış… Ve sonrasında Anadolu Efes biranın üretimini durduğunu açıkladı. Elbette cinsiyetçi yaklaşımdan dönmek çok doğru karar, fakat biraların üretimini durdurmak neden? Yapılan yanlış biranın üretimi değil ki biranın isimlendirilmesinden kaynaklanıyor.  Bence bu da bir hata, böylesine iki güzel birayı içememekte bir bira sever için üzücü ve kayıp. Sanırım PR ekibin kurbanı olduk.

Aslında hata Türkiye’nin en büyük bira üreticisi Anadolu Efes’in biraz yanlış kulvara girmesinden kaynaklanıyor. Kitlesel üretim ile butik üretim çok ayrı şeyler… Butik üretimin dili, tadı lezzeti ayrıdır. Kitlesel üreticilerin bu dili, bu espriyi anlaması çok zor.


Güzellim çalışmaya yazık oldu. Hem de çok yazık. Umarım bu güzel biralar keyifle Efesli Sally ve Efesli Henyr’i olarak yeniden üretilir de bize her sezon yudumlarız.

Her türlü ayrımcılıktan uzak kadehinizden sevdiğiniz bira eksik olmasın.
9/6/2019

Yorum