Yıllanmış Türk Şarapları İçimi

Ahmet Gök Yıllanmış türk şarapları tadımı

Yıllanmış Türk Şarapları İçimi

Öyle çok sık yılanmış Türk şarabını bir arada bulma şansımız olmuyor… En son izmir’de Şarap Tutkunları ile Vedat Milor, Mustafa Çamlıca ve Murat Mumcuoğlu’nun olduğu bir kör tadım da yapmıştık…  Son derece profesyonel ortamda fazla yıllanma şansı olmayan fakat saklanmış sofra şarapları ağırlık bir tadım olmuştu… Ama her şeye rağmen keyifli ve öğretici bir tadım yaşamıştık.

Aslında bizde tam olarak yıllanmış şarap içme kültürü yok. Şarabı biraz genç içmeyi seviyoruz… Şarabı hızlı ve genç içme merakımız o kadar yüksek ki çoğu zaman üreticilerde bu hızı uyarak yeterince yıllandırmadan şaraplarını satışı çıkarıyorlar.

Bundan yıllar önce önlü Fransız oyuncu Jean Reno Kapadokya geldiğinde en az yıllık 5 şaraplar tercih ettiği için ne yazık ki ülkemizde Türk şarabı içmeden ayırıldığı yönünde haberler çıkmıştı. Artık günümüzde çok şükür 5 hatta 10 yaşında şaraplarımızı bulup içmek mümkün… 2000 li yıllarla birlikte yıllanmış uykusunda uyanan modern şarapçılığımızla birlikte kaliteli ve yıllanmış Türk şarapları içebiliyoruz. Çıta bir hayli yükseldi.

Şarap dostluğumuzun Gusto Şarap Kulübü’nde başladığı Mithat ve Sharon Arıcı da sıkı bir Türk ve İtalyan şarapları tutkunu. Son 15 -25 yıldır kavında sakladığı şaraplarını geçtiğimiz aylarda bizimle paylaştı… Sevgili Ali ve Barbel Günsar ev sahipliğinde gerçekleşen ve 1995’den 2009 uzanan tarih aralığında 20 şarabı test etme, içme şansımız oldu…  İçim diyorum çünkü çok güzel şarap eşlikçileriyle hazırlanmış zengin masamızda, şarapları içmeden bırakmaz pek olmazdı. Hem tadıp hem de içip keyifli bir deneyim yaşadık. Tadımda ve içimde kadehimizde olan şaraplar:

Kavaklıdere Öküzgözü 1995

Diren Karmen Öküzgözü Boğazkere1996 

Kavaklıdere Selection Öküzgözü Boğazkere 1999

Bortaçino Adakarası 2000

Sarafin Cabernet Sauvingon 2000

Doluca Karma Cabernet Sauvignon Öküzgözü 2000

Kavaklıdere Kalecik Karası 2001

Kavaklıdere Boğazkere 2001

Taskobirlik Boğazkere 2002

Sarafin Karma Merlot Boğazkere 2001

Sarafin Merlot 2003 

Gülor Cabernet Sauvignon Merlot 2005

Büyülübağ Cabernet Sauvignon Reserve 2005

Sevilen Centum Syrah 2005

Paşaeli Cabernet Sauvignon, Cabernet Frank Merlot, Petit Verdot 2005

Paşaeli Cabernet Sauvignon, Cabernet Frank Merlot, Petit Verdot 2006

Gülor Cot-n 2007

Prodom Syrah, Cabernet Franc, Petit Verdot 2007

Kayra Vintage Shiraz Petit Verdot 2007

Pamukkale L 2009

Tadım için seçilen şaraplar incelediğimizde hepsinin son yıllarda ülkemizde üretilen üst düzey şaraplar olduğunu görüyoruz. Genel olarak tüm şaraplarımızı iyi durumda olduğunu ve artık bu modern bağcılık ve modern şarap yapıp teknikleriyle iyi koşullarda saklanmış 20-25 yaşlarında Türk şarabı içilebileceğini çok rahatlıkla söyleyebiliriz.

Listede yer alan bütün şarapları neredeyse çeşitli dönemlerde 5- 6 defa tatma ve içme şansımız olduğu için aslında şarapların gelişim süreçlerine gözlemlemiş olduk.

Benim için listenin en ilginç ve dikkat çekici şarabı ise ilk defa içtiğim Doluca’nın Sarifin’de de kullandığı özel milenyum magnum şişesinde Bortaçino Adakarası 2000 görmek ise ayır bir sürpriz oldu. Avşa Adasını sofralık şaraplarıyla ünlü üreticisinden böyle güzel bir şarap içmek çok keyifliydi. Özel seçilmiş Adakarası üzümlerinin potansiyeli görmemize vesile oldu…

Diğer ilginç bir şarap da İsmet İnönü’nün talimatıyla, Türkiye’nin üreticilerin kurduğu ilk şarap kooperatifi olan Taskobirlik tarafında yapılan Boğazkere şarabı oldu. Şarap çoktan inişe geçmiş ve yolculuğunu tamamlamış olsa da 5-6 yaşlarında içim güzelliğine anımsamakla yetindim…

Diğer şaraplarsa genelde tadım grubunun beklentilerini karşılayan şaraplardı. Keyifli bir dost masasında iyi koşullarda yıllanmış güzel Türk şaraplarını yudumlayarak kalktık masamızdan… Zamanın keyifli diliminde tekrar yıllanmış Türk şarapları tatmak dileğiyle…

7/15/2019

Yorum