V. Tuğrul Şavkay Türkiye’nin En İyi Genç Türk Şarapları Yarışması ve Sonuçlarının Değerlendirilmesi

Şarap Dostları Derneği 1989 yılında Tuğrul Şavkayönderliğinde küçük bir grup tarafından şarabı anlamak, öğrenmek ve tatmak düşüncesiyle kurulmuş bir dernektir. Derneğin felsefesi içinde ‘paylaşmak’ ve ‘kardeşlik’ en temel öğeler olup geride kalan 23 yılda Türkiye’de şarap kültürünün gelişmesi ve yaygınlaşması amacıyla bir çok ulusal ve uluslar arası konuşmacı, üretici davet etmiş, tadım ve organizasyonlar düzenlemiştir. Dernek geçen yıllardan farklı olarak, bu yıldan itibaren genç Türk şaraplarını değerlendirdikleri yarışmasını; derneğin kurucusu, aramızdan genç yaşta ayrılan değerli insan, gazeteci ve gastronomi yazarı Tuğrul ŞAVKAY anısına düzenleme kararı almışdır.

IV. Tuğrul Şavkay-Türkiye’nin En İyi Genç Şarapları yarışması
1-2 Mart 2013 tarihinde Four Seasons Bosphorus’un aydınlık ve geniş salonlarında toplam 7 oturumda gerçekleşti. Tadımı iki ayrı jüri grubu değerlendirdi. Birinci grup profesyonel bir değerlendirme jürisiydi. Profesyonel tadımcılar üç ‘Master of Wine’ (MW) ve iki ‘Master Sommelier’den (MS) oluşuyordu. Profesyonel tadım jurisinin başkanlığını Prof. Dr. Ertan Anlı yaptı. İkinci (amatör) jüri grubu ise her oturumda ortalama 40-50 kişiydi ve bir bölümü Şarap Dostları Derneği’nin yıllardır birlikte tadım yapan deneyimli üyeleri ve onlarla beraber 30 farklı üreticinin temsilcileri ve önologlarıydı. Özetle profesyonel jüri 6, amatör jüri ortalama her tadımda 45-50 kişiden oluşmaktaydı.Yarışmanın amacı sadece son yıllarda gelişen Türk şaraplarının kendi içinde bir iç değerlendirmesini yapmakla kalmayıp, aynı zamanda yurt dışına açılımlarına da olanak sağlamaktı. Bu nedenle profesyonel juri ‘master’ olmalarının yanısıra uluslararası şarap ticaretinin içinde aktif rol alan ve Türk şaraplarına yurtdışında iş hacmi sağlama potansiyeli yüksek olan;Christy Canterbury, MW ve MS (Decanter, Wine Enthusiast, Foods Art, Sommelier Journal ve Snooth yazarı), Alex Hunt, MW  (Berkmann Wine Cellars Satın Alma Direktörü), Clemency Yates, MW   (Önolog, Off-piste Wines Tedarikten Sorumlu Müdürü), İsa Bal, MS    (3* Michelin Fat Duck Baş Sömeliyesi, 2008 Avrupa’nın En İyi Sömeliyesi) Jan Konetzki,  (3* Michelin Restaurant Gordon Ramsey Baş Sömeliyesi, 2012  İngiltere’nin En İyi Sömeliyesi),gibi deneyimli ve aktif masterlardan ve Stephane Vattepain   (Ulus 29’un Baş Sömeliyesi)’den oluşturulmuştu.

Yarışmada OIV (Uluslararası Bağ ve Şarap Ofisi) tarafından oluşturulan ve günümüzde uluslararası yarışmalarda kullanılan değerlendirme sistemi uygulanarak kör(kapalı) tadımla objektif değerlendirme yapıldı. Yarışmaya 30 farklı üreticinin 2010, 2011 ve 2012 yılı üretimi 134 şarabı katıldı. Master’ların yaptığı profesyonel değerlendirmeyle Türkiye’nin en iyi genç şarapları ödülleri, üyelerin ve üreticilerin (amatörlerin) değerlendirmeleriyle de Tuğrul Şavkay ödülleri ortaya çıktı. Profesyonel sonuçlar OIV kuralları gereği ; “çift altın”, “altın” ve “gümüş” olmak üzere üç kategoride, Tuğrul Şavkay ödülleri ise; üzüm çeşidine göre en iyiler olarak verildi. Hiçbir kategoride ‘Çift Altın’ puanına ulaşan şarap olmadı. Beyaz şarap kategorisinde 37 şarap yarıştı.
MASTER’LARA GÖRE TÜRKİYE’NİN EN İYİ BEYAZ ŞARAPLARI
ALTIN MADALYA
1.    2012 Sevilen İsabey Sauvignon Blanc
2.    2011 Pamukkale Meridies Narince
3.    2011 Kavaklıdere Cotes d’Avanos Narince
4.    2010 Vinkara Mahzen Narince
5.    2012 Gıdatay Prodom Narince
6.    2012 Kavaklıdere Cotes d’Avanos Sauvignon Blanc

GÜMÜŞ MADALYA
1.    2011 Diren Karmen Narince
2.    2011 Sevilen 900 Sauvignon Blanc
3.    2012 Yazgan Emir
4.    2012 Vinkara Doruk Narince
5.    2012 Likya Arykanda Sauv. Blanc
6.    2011 Kayra Terra Sauvignon Blanc
7.    2011 Doluca Sarafin Sauvignon Blanc
8.    2010 Kavaklıdere Selection Narince

Beyaz şaraplarda hem altın hem de gümüş  kategorisinde hiçbir Chardonnay dereceye giremedi. Listede tek bir Emir görüldü. Ödüller ağırlıklı olarak Sauvignon Blanc ve Narince’ler tarafından paylaşıldı. Beyazlarda bir adet muhtemel filtre edilmemiş örnek dışında buşone ya da enfekte-hatalı şarap çıkmadı. Narince’den iyi şarap yaptığımız belgelendi. Chardonnay daha çok çalışmamız gereken üzüm olarak işaret verdi. Üreticilerimizin Emir’e en azından bu yarışma özelinde gereken ilgiyi göstermedikleri izlenimi alındı.Bu grupta Şarap Dostları Derneği üyeleri, üretici firma sahibi, önoloğu ve temsilcilerinden oluşan ortalama 40-50 kişilik tadımcıların notları sonucu oluşan Tuğrul Şavkay Ödülleri ise şöyle sıralandı;

TUĞRUL ŞAVKAY ÖDÜLLERİ

TÜRKİYENİN EN İYİ NARİNCE ŞARAPLARI
1.    2011 Kavaklıdere Cotes d’Avanos
2.    2012 Vinkara Doruk
3.    2010 Vinkara Mahzen

TÜRKİYENİN EN İYİ SAUVIGNON BLANC ŞARAPLARI
1.    2011 Kayra Terra
2.    2011 Sevilen 900 Fume Blanc
3.    2012 Kavaklıdere Cotes d’Avanos
4.    2012 Sevilen İsabey
5.    2011 Doluca Sarafin

TÜRKİYENİN EN İYİ CHARDONNAY ŞARAPLARI
1.    2011 Chamlija Istranca
2.    2011 Kayra Versvs
3.    2011 Sevilen Premium
4.    2012 Urla Chardonnay
5.    2010 LA Chardonnay

Değerlendirmede  Master’ların birinci altını Sevilen İsabey, amatör jüri tarafından en iyi sauvignon blanc’ların dördüncü sırasına gerilemesi bir sapma gibi görülse de örneğin Vinkara’nın hem Doruk hem de Mahsen’ninin her iki jüri tarafından üst sıralarda beğenilmesi uyumlu idi. Öte yandan profesyonellerin altın ikinci sırası Pamukkale Meridies Narince, amatörlerde narince sıralamasında ilk üçte seçilmedi. Kavaklıdere Cote d’Avanos hem narince hem de S.Blanc kupajlarının altın listesi amatör jüri seçimleri ile uyumluydu. Diren gibi Narince terrior’ında bulunan bir üreticinin gümüş liste birde izlenmesi olağan iken Prodom, ve Likya’nın beyazlardaki başarısı olumlu işaretler olarak algılandı., Yazgan dereceye giren yegane Emir’i üretmişti. Kayra Terra S.Blanc profesyonel jüri’den bir gümüş alırken amatör jüri serisinin birincisi olarak görüldü. Chardonnay ve kupajlarında Chamlija Istranca kendini hatırlatarak beyazlarda da buradayım mesajı verdi.

KİŞİSEL NOTLARIN KARŞILAŞTIRILMASI

Tadım notlarımla profesyoneller karşılaştırıldığında bana göre beyaz altın birinciliği Sevilen İsabey ve Vinkara Mahsen paylaşırken onları K.Dere Cote d’Avanos Narince takip etti. Ardından Prodom Narince ve bu kez Cote d’Avanos S.Blanc eşit puanları paylaştılar. Nihayet altın son sırada Pamukkale Meridies Narince vardı.
Gümüşteki ilk üç sıralamam şöyle şekillendi; Sevilen 900 Füme Blanc ve ardından eşit puanlarla ikiciliği paylaşan Vinkara Doruk ve Doluca Sarafin S.Blanc.Öte yandan  amatör jüri puanları ile yaptığım karşılaştırma da oldukça uyumlu idi. Narince’de birinciliği bir puan farkla Vinkara Mahsen’e vererek ilk üç listesinde kalmıştım. S.Blanc ve kupajlarında Sevilen İsabey’e en yüksek notu vererek profesyonel altın birinciyi yakalamıştım. Chardonnay’de benim de birincim Chamlija idi.Sonuç olarak Beyaz sıralamam şöyle oldu;
1.Sevilen İsabey S.Blanc ve Vinkara Mahsen Narince
3.Kavaklıdere Cote d’Avanos Narince ve Sevilen 900 Fume Blanc
5.Prodom Narince ve Kavaklıdere Cote d’Avanos S.Blanc

KIRMIZILAR

Kırmızılara geldiğimizde 84 kırmızı şarap içinde buşone sadece iki örnekle sınırlıydı. Bir şarap belirgin ‘brett’, bir başkası hafif ‘brett’ hatası içeriyordu. Buşone olanlar yeni şişelerle değiştirildi. Profesyonel tadımcılara göre sıralama şöyleydi:

TÜRKİYE’NİN EN İYİ KIRMIZI ŞARAPLARI
ALTIN MADALYA
1.    2010 Barbare Elegance
2.    2010 Suvla Sur Merlot
3.    2012 Yazgan Mahra Boğazkere
4.    2010 Doluca Tuğra Boğazkere
5.    2011 Gıdatay Prodom Shiraz-Kalecik Karası
6.    2010 Kayra Versvs Cabernet Franc
7.    2011 Gıdatay Prodom Shiraz-Petit Verdot-C.Franc
8.    2012 Likya Pinot Meunier
9.    2011 Sevilen Güney Shiraz
10.    2010 Kavaklıdere Pendore Shiraz

GÜMÜŞ MADALYA
1.    2012 Sevilen Majestik Öküzgözü
2.    2010 Chateau Kalpak Merlot
3.    2010 Kayra Vintage Merlot
4.    2010 Büyülübağ Rezerve Cabarnet Sauvignon
5.    2010 Sevilen Centum Shiraz
6.    2011 Pamukkale Nodus Merlot
7.    2010 Doluca Kav Boğazkere
8.    2011 Sevilen 900 Petit Verdot
9.    2010 Chateau Kalpak Cabernet Franc
10.    2010 Selendi Merlot
11.    2011 Urla Urla Karası
12.    2011 Pamukkale Nodus Shiraz
13.    2010 Urla Vurla Boğazkere
14.    2011 Yazgan Vodina Cabernet Sauvignon
15.    2010 Pamukkale Meridies Kalecik Karası

Yerli üzümlerimiz açısından bakıldığında bu kez Boğazkere yukarılara tırmanmış, yuvarlak ve daha kolay içimli kabul edilen Öküzgözü ise sadece gümüş birde Sevilen Majestik ile listeye girebilmişti. Bir başka beklenmeyen ise Kalecik Karası’nın Pamukkale Meridies monosepajı ve Prodom Shiraz kupajı ile listede sınırlı kalmasıydı. Masterlar Kalecik Karası örneklerine fazla itibar etmemişlerdi. Urla’nın ısrarla üstünde durduğu Urla Karası gümüş listede yer bulmuştu. Yazgan beyaz gümüşe ek olarak kırmızıda da hem altın hem gümüş listeye girerek başarısını gösterdi. İlk defa tattığımız Şato Kalpak hem Merlot hem de C.Franc örnekleri ile ilk yarışmasında gümüş listeye iki şarap birden soktu. Büyülübağ klasik rezerv C.Sauvignon’u ile yine listedeydi. Prodom beyaz altın Narince’sinden sonra kırmızı altında iki ayrı kupajı ve toplam üç altını ile yarışmanın en başarılısıydı. Doluca, Kayra, Sevilen ve Kavaklıdere altın listeye, Selendi ise gümüş listeye birer şarap sokmayı başardılar. Likya’nın ülkemizdeki yegane Pinot Meunier ile, yeni üretici Suvla’nın Sur Merlot ile ve nihayet Barbare’nin shiraz ağırlıklı kupajı Elegance ile altın almaları önümüzdeki iyi geleceği müjdeliyordu.Kırmızılarda Şarap Dostları Derneği üyeleri, üretici firma sahibi, önoloğu ve temsilcilerinden oluşan yine ortalama 40-50 kişilik tadımcıların notları sonucu oluşan Tuğrul Şavkay Ödülleri sırası şöyle gerçekleşti;

TUĞRUL ŞAVKAY ÖDÜLLERİ

TÜRKİYENİN EN İYİ ÖKÜZGÖZÜ ŞARAPLARI
1.    2010 Kayra Vintage
2.    2010 Doluca Tuğra
3.    2010 Kavaklıdere Pendore

TÜRKİYENİN EN İYİ BOĞAZKERE ŞARAPLARI
1.    2010 Urla Vurla
2.    2010 Doluca Tuğra
3.    2010 Doluca Kav

TÜRKİYENİN EN İYİ KALECİK KARASI ŞARAPLARI
1.    2011 Kavaklıdere Vin&Art
2.    2011 Sevilen Plato
3.    2010 Vinkara Mahzen

TÜRKİYENİN EN İYİ MERLOT ŞARAPLARI
1.    2010 Selendi Merlot-Cabernet Sauvignon-Shiraz-C.Franc
2.    2011 Chamlija Merlot
3.    2011 Urla Nexus
4.    2011 Pamukkale Nodus
5.    2010 Chateau Kalpak Merlot

TÜRKİYENİN EN İYİ CABARNET SAUVIGNON ŞARAPLARI
1.    2010 Doluca Karma
2.    2010 Pamukkale Nodus
3.    2011 Yazgan Vodina
4.    2011 Urla Cabernet Sauvignon
5.    2010 Barbare Prestij

TÜRKİYENİN EN İYİ SHIRAZ ŞARAPLARI
1.    2010 Barbare Elegance
2.    2010 Büyülübağ Shah
3.    2011 Gıdatay Prodom Syrah-K.Karası
4.    2010 Kavaklıdere Pendore
5.    2011 Gıdatay Prodom Syrah-P.Verdot-Cab.Franc

Profesyonel ve amatör jüri Barabare Elegance’da anlaşmıştı. Altın ikinci Suvla ise amatör damaklarda aynı etkiyi göstermemişti. Yazgan Mahra içinde durum benzerdi. Prodom Shiraz-K.Karası kupajı, Doluca Tuğra B.Kere ve Kavaklıdere Pendore Shiraz her iki jüri tarafından tam yerinde saptanmıştı. Profesyonel jüride listeye gümüş bir olarak giren tek öküzgözü Sevilen Majestik ise amatör jüri listesinde yoktu. Selendi Merlot kupajı, Pamukkale Nodus ve Şato Kalpak Nodus her iki listeye girerken Urla Nexus ve Chamlija Merlot amatör jüri tarafından tercih edilmişti. Profesyonel jüri Merlot’ları sevmiş ancak Cabernet Sauvignon’ları Büyülübağ Rezerv ve Yazgan Vodina dışında listeye almamıştı. Profesyonellere göre Cabernet Sauvignon’da daha gidilmesi gereken yol vardı. Altın Boğazkere’de her iki jüri Doluca Tuğra’da anlaşmış ancak altın üç Yazgan Mahra amatör listeye girememiş, amatör Boğazkere birincisi Urla Vourla profesyonel listede gümüş 13 olarak yer alabilmişti. Benim değerlendirmelerim sonucunda kişisel damak ipucum Shiraz sevdiğim yönündeydi. Profesyonel altın sıralamasında en yüksek notu ben de Barbare Elegance ile Sevilen Güney Shiraz’a verdim. Onu Suvla Sur Merlot ve Likya Pinot Meunier takip ettiler. Gümüş listeden daha çok ve yüksek puanlı tercihlerim oldu. Sevilen Centum Shiraz, Nodus Shiraz, Büyülübağ Shah, Doluca Kav Boğazkere, Cht. Kalpak Merlot ve C.Franc gibi.Puanlarımı amatör jüri ile karşılaştırdığımda Kalecik Karası’nda ilk tercihim sıralamanın tersi Vinkara Mahsen, Boğazkere’de Doluca Kav, Öküzgözü’nde Doluca Tuğra, Merlot’da Cht. Kalpak ve Chamlija, Cabernet Sauvignon’da Barbare Prestij ve Shiraz’da Büyülübağ Shah oldu. Seçtiğim bütün şaraplar amatör jürinin ilk üçü içindeydi.

Tüm kırmızılar (84 adet) için kişisel sıralamam ise şöyleydi;
1.Sevilen Centum Shiraz
2.Nodus Shiraz ve Büyülübağ Shah
4.Doluca Kav Boğazkere
5.Barbare Prestij ve Elegance, Doluca Karma, Cht.Kalpak Merlot ve C.Franc, Vinkara Mahsen.

Son olarak tadılan 13 roze şarabın jüri tarafından sıralanması şöyleydi.
TÜRKİYENİN EN İYİ ROZE ŞARAPLARI
ALTIN MADALYA

1.    2012 Kayra Leona Blush
2.    2012 Pamukkale Meridies

GÜMÜŞ MADALYA
1.    2012 Likya İsinda
2.    2011 Doluca Verona
3.    2012 Barbare Roze

Kişisel notlarımda listeye giren beş şarabı da birbirine yakın bulduğumu gördüm. Aralarında sadece 3 puanlık bir fark ile dizilmişlerdi. Benimde altın birim Kayra Leona Blush idi. Onu yine aynı puanla amatör gümüş bir olan  Likya İsianda Roze takip ediyordu. Ardından aynı puanı paylaşan Doluca Verona ve Barbare Rose ve nihayet Pamukkale Meridies geliyordu.İki gün ve yedi oturum süren tadım sonunda; tadılan şaraplar ayrı bir salonda VİNEVENT adı altında sergilenerek, üreticilerin ve master’ların bir araya gelmesi ve birlikte şarapları karşılıklı tadarak değerlendirmesi olanağı verdi. Bu sırada bir iki standda üreticileri tarafından öksüz bırakılmış şaraplar dikkati çekti. Kokteyl ve sohbet sonunda dernek yönetimi düzenlediği ödül töreniyle yarışma sonuçlarını ilan etti ve üreticilere katılım sertifikalarını sundu.  Bu vesile ile Coşkun Güner, Tezcan Gürkan ve Yasin Tokat’a şarap sektörüne yaptıkları hizmetler için plaketleri Şarap Dostları Derneği Başkanı Mustafa Seçkin tarafından verildi. Yasin Tokat yaptığı kısa konuşmada Şarap Dostları Derneği’nin Türk şarapçılığı açısından önemini vurgulayarak; burasının dünya şaraplarının tadıldığı ve damakların eğitildiği bir platform olmanın yanı sıra düzenlediği yarışmalar ile ülke şarapçılığının gelişmesine ve tanıtılmasına katkı yaptığını vurguladı. Derneğin bütün üreticiler tarafından benimsenmesi, desteklenmesi ve katkı sağlanması yönündeki çağrısını yaptı.Ödül töreni ardından Master’lar Türk şarapları konusundaki görüşlerini üreticilerle paylaştılar. Türk şaraplarının kendilerini şaşırtan hızla geliştiğini ve artık dünya pazarına açılması gerektiğini vurgularken özellikle, Narince, Kalecik Karası, Boğazkere, Öküzgözü gibi yerel üzümlerden üretilen şarapların yabancı pazarlarda rakipsiz olacağını ve büyük potansiyel içerdiklerini belirttiler. Öte yandan fıçı kullanımında titiz olunması gerektiğinin ve aşırı fıçı kullanımının olumsuz etkilerinin altını çizdiler.

Yarışma ve Vinevent Boğaz’da yapılan güzel bir gemi gezisi ile son buldu.

Yorum